Nieuwsflits van de fractie

Hellendoorn
Fractieflits 5

Begrotingsvergadering 2023

8 november 2022 was de begrotingsvergadering 2023. Met een begroting geeft het college aan wat de plannen zijn voor het komende jaar. Zonder een collegeprogramma is dat spannend: is er al iets in de begroting te vinden. Niet veel nieuw beleid, vooral continueren van bestaand beleid.

Margreeth Krommendijk-Grit sprak eerst haar Algemene beschouwing uit over de visie van de ChristenUnie Hellendoorn over de plannen voor de toekomst. Vier belangrijke punten:

  • Er is leven na de groei. We moeten niet automatisch inzetten op groei. Onze aarde en wij mensen kunnen dat niet aan. We moeten anders omgaan met de aarde, met mensen.
  • Niet meer maar genoeg. Wees tevreden met wat je hebt en zuinig op wat je hebt. Maak keuzes in wat je belangrijk vindt.
  • Rollen: raad, college en ambtenaren moeten samen optrekken en elkaar aanvullen en niet op elkaar stoel gaan zitten, want dan gaat het niet goed.
  • Ballen: de raad moet zijn taken goed doen: kaders stellen, controleren en volksvertegenwoordigen. En als je dat samen doet, kom je tot mooie dingen!

De hele tekst is te lezen op de website: https://hellendoorn.christenunie.nl/.../groei-genoeg...

Daarna werd er over veel verschillende onderwerpen gesproken. De raad is ambitieus en heeft aan het college duidelijk gemaakt welke plannen ze graag willen. Het Ibbenbürencomité is daar een voorbeeld van: als je een partnerstad hebt, moet je ook zorgen dat je geld hebt om die band goed te onderhouden.

Andere onderwerpen waren onder andere: extra medewerker ruimtelijke ordening en extra uren BOA (mede-ingediend met de VVD), verduurzaming kerkelijke gebouwen (mede-ingediend met het CDA), samen boeren in Hellendoorn (mede-ingediend met CDA, VVD en Lokaal Hellendoorn)

In de begroting waren envelopgelden opgenomen. Lees: een blanco cheque, want het college heeft nog geen uitvoeringsprogramma maar wil zeker weten dat er geld is zodra het plannen heeft. Kaderstellen is niet goed gebeurd, controleren kun je dit niet goed. Je kunt het vergelijken met een envelop die je iemand op zijn verjaardag geeft: geld waar je mee kunt doen wat je wilt. Heel wat anders dan wanneer je een boekenbon krijgt. Dan koop je een boek.

Mijn bezwaren en zorgen werden door alle oppositiepartijen gedeeld. We hadden met elkaar een amendement gemaakt om de envelopgelden uit de begroting te halen, maar dit voorstel kreeg niet genoeg stemmen. D66 en ChristenUnie hadden een motie om het college te verzoeken de envelopgelden in de reserve te stoppen. Ook de wethouder begreep de moeite. Ze heeft daarna de toezegging gedaan alle plannen via raadsvoorstellen te brengen en dus vooraf te verantwoorden. Het waren constructieve gesprekken en de democratie wint! Door deze toezegging kon de ChristenUnie instemmen met de begroting, werd deze unaniem aangenomen en wordt zo zichtbaar dat we vertrouwen hebben in het college en in de ambtenaren die soms zo onzichtbaar achter de schermen veel werk verzetten.

We kijken terug op een lange dag, maar het was de moeite waard.