Even stilstaan.
Het werd letterlijk stil die 16de maart jl. in ons Huis voor Cultuur en Bestuur. Na de persconferentie over de Coronamaatregelen stond alles in een ander daglicht. Het anders zo goed bezochte gemeentehuis in Nijverdal stond er verlaten bij. De werkkamers van medewerkers en collegeleden werden slechts door enkelen benut. Geen kindergeluiden uit de bibliotheek of klanken vanuit het theater. Op het looppad naar de loketten was niemand te zien. De prachtige expositie in de hal was verwijderd en er hing een rusteloze sfeer.
In mijn hoofd kwam al snel de vraag boven hoe ik mijn wethoudersrol in deze nieuwe werkelijkheid goed zou kunnen vervullen.
Ik ben wethouder geworden vanuit de gedachte idealen te realiseren die gedreven zijn door Gods liefde en Christus’ Koningschap. Voor mij betekent dat onder meer dienstbaar zijn aan onze samenleving, verantwoordelijkheid nemen voor gedane zaken en streven naar een samenleving waarin iedereen kansen krijgt zich te ontplooien en te ontwikkelen. Een samenleving waarin oog is voor elkaar en we omzien naar onze medemens.
Hoe ga ik dat dan doen in onze samenleving waarbij ik juist afstand moet bewaren?
Dat was ook lastig de eerste weken. Mijn ambtelijke gesprekken voerde ik per telefoon, de collegevergadering ging via FaceTime en alle externe afspraken werden uit mijn agenda geschrapt. Alleen als lid van het lokale bestuurlijke crisisteam Corona vergaderde ik drie keer in de week op het gemeentehuis, met natuurlijk de anderhalve meter afstand tot elkaar.
Mijn beleidsvelden Jeugd, Onderwijs en Cultuur probeerde ik naast de gesprekken met ambtelijke medewerkers, zo goed mogelijk te volgen door regelmatig contact te leggen met zorgorganisaties, schoolbestuurders evenals met de diverse cultuurorganisaties.
Ondanks de vele vrije avonden en de extra tijd vind ik het moeilijk om tot rust te komen.
Mede door de vele verdrietige en trieste gebeurtenissen die zich niet alleen in ons land maar wereldwijd afspelen. Zoveel leed, verdriet, spanning, eenzaamheid en onzekerheid.
Ook nu,10 weken later, blijft het gevoel van rusteloosheid en verontrusting. Gelukkig heb ik wel meer structuur in mijn werk gevonden, door naast de digitale weg ook letterlijk elke avond een flinke wandeling te maken. Mijn agenda is weer goed gevuld en ook externe gesprekken kunnen digitaal gevoerd worden. Toch blijf ik het fysieke contact missen, want een handdruk, knipoog of schouderklopje zeggen vaak meer dan woorden kunnen uitdrukken!
De gevolgen van het Corona virus zijn groot en nog niet te overzien. Erbij stilstaan biedt naast reflectie en bezinning ook kansen. Ik zie dat er meer aandacht is voor het nemen van verantwoordelijkheid voor de schepping, dat behulpzaamheid richting onze naasten meer gewaardeerd wordt waardoor we meer in harmonie met elkaar kunnen leven. Dat zijn waarden die passen bij ons als christen en ook als wethouder voor de ChristenUnie blijf ik ze uitdragen.
Anja van den Dolder-Soeten