Wat gebeurde er nu echt in de raadsvergadering op 20 juni 2023?

Extra nieuwsbericht ChristenUnie Hellendoorn

Hellendoorn
Extra nieuwsbericht ChristenUnie Hellendoorn

Wat gebeurde er nu echt in de raadsvergadering op 20 juni 2023?

##mailingaanhefachternaam##,

Windenergie is altijd een onderwerp voor verhitte debatten en toch is dat raar. Ook in onze gemeente zijn de meeste partijen het eens over wat we willen: alle partijen willen regie op wind. Simpel toch? Helaas niet.

 

Wat vooraf ging

16 mei was het debat over regie op wind. Het college had een voorstel waarin de raad een besluit neemt tot windbeleid. Het college heeft dan tot december 2023 om in het beleid de kaders op te stellen en tot zoekgebieden te komen. Duidelijk toch? Helaas niet.

CDA en Lokaal Hellendoorn hadden een amendement gemaakt. In dat amendement staat: wel beleid, maar pas na 2030. Tot 2030 is dan provinciaal beleid van kracht op aanvragen, maar heeft de gemeente weinig invloed meer. In het amendement worden ook al allerlei kaders uitgewerkt, maar dat leidt af van het hoofdpunt: wel of geen beleid. Het was toen al onduidelijk omdat LH en CDA ervan overtuigd waren dat er iets anders in het amendement stond. Sowieso bijzonder dat ze  met een amendement kwamen, want ze wilden eigenlijk hetzelfde als de wethouder al in het raadsvoorstel had staan. Snapt u het nog?

Maar hoe kan het dat zo’n besluit aangenomen wordt? Hebben de andere partijen dan niks gezegd? Zeker! Zowel in het raadsdebat als in de schorsingen is dit duidelijk uitgesproken, maar we drongen niet door tot LH en CDA.

Na de vergadering van 16 mei wordt duidelijk dat het besluit dat genomen is, iets anders is dan wat we willen. De raad wil namelijk óók al beleid vanaf nu, maar dat staat niet in het beleid. De reactie vanuit de provincie is duidelijk: Hellendoorn wil dus pas vanaf 2030 beleid. Dat staat in het besluit. Gelukkig is er een escape: er is namelijk nog een initiatiefvoorstel gemaakt door D66.

De vergadering van 20 juni

In de vergadering van 20 juni wil het CDA pas na lang aandringen reageren op het initiatiefvoorstel. ‘We zijn het niet met alles eens.’ Daar is dus ruimte. Er komt tijdens het debat verder niks uit en dan is het handig om in een schorsing te kijken of je tot elkaar kunt komen want we willen immers allemaal hetzelfde.

De wethouder en de provincie hebben een besluit nodig. Het initiatiefvoorstel biedt de mogelijkheid het voorstel dat 16 mei genomen is te verbeteren zodat er ook beleid komt vanaf 2023. Maar dat wil het CDA niet. Het CDA komt samen met Lokaal Hellendoorn 4 uur voor de vergadering met een motie die de fout zou herstellen.

Een motie is wettelijk gezien geen besluit en  is hierdoor veel zwakker dan een voorstel of amendement. Toch denken CDA en LH dat ze de wethouder daarmee wel naar de provincie kunnen sturen. Wat het lastig maakt is dat CDA en Lokaal Hellendoorn de motie allebei anders lezen. Waar zeg je dan ja op? Geen idee.

Wat was er eenvoudiger dan samen een besluit te nemen dat we allemaal toch regie op wind willen vanaf 2023? Is het onwetendheid dat een motie echt minder sterk is dan een besluit? Is het onwil je fout niet alleen toe te geven maar ook recht te zetten? Is het onwil omdat het niet jouw voorstel is? Is het onzekerheid omdat je niet wilt kiezen?

Vragen die ik na afloop van het debat nog steeds heb. Het was een verhit debat en dat mag, maar niet op deze manier. Mijn frustratie zit erin dat we allemaal hetzelfde willen: windbeleid vanaf 2023, maar dat we dat niet voor elkaar krijgen. Als raadslid ben ik er voor alle inwoners en wil ik besluiten kunnen nemen die goed zijn voor onze inwoners en de gemeente.  En volgens mij willen alle raadsleden dit. Zeggen dat je constructief wilt zijn is één, maar het doen is twee. En om tot elkaar te komen moet je allemaal willen bewegen.

Margreeth Krommendijk-Grit

Margreeth Krommedijk-Grit

Motie

Tijdens een debat in de raad kun je een motie indienen. Daarin laat je de raad een uitspraak doen over een onderwerp dat op de agenda staat, met als doel dat het college van Burgemeester en Wethouders ermee aan de slag gaat. Als de raad een motie aanneemt, is dat niet bindend. Het is ook geen wijziging van een besluit. Het is aan het college om de motie al dan niet uit te voeren.

Amendement

Als je de tekst van een voorgenomen besluit of plan van het college van B en W wilt veranderen, dien je een amendement (‘wijziging’) in. Via een amendement kun je ook een voorgenomen budget veranderen. Als de gemeenteraad het amendement aanneemt, moet het college het overnemen.