Wordt deze e-mail niet goed weergegeven? Klik dan hier om hem online te bekijken

Fractieflits 1

Samen recht doen

Inmiddels zijn er na de gemeenteraadsverkiezingen van 16 maart alweer een aantal weken voorbij. Een goed moment om eens terug te kijken naar het begin van de nieuwe periode.

 

Coalitieonderhandelingen

Eva en Margreeth zijn open en transparant het gesprek met Lokaal Hellendoorn en Trees Vlothuis ingegaan. We hebben gedacht en gesproken in mogelijkheden, maar ook hebben we spanningsvelden benoemd. ChristenUnie is een constructieve partij die niet wegloopt voor haar verantwoordelijkheid. Daarom hebben we de vraag van Lokaal Hellendoorn naar onze rol in de coalitieonderhandelingen ook heel erg serieus genomen. ChristenUnie Hellendoorn heeft stemmen verloren en daardoor ook een zetel. We hebben aangegeven dat we niet één factor kunnen aanwijzen, maar hebben zowel intern als extern oorzaken gevonden.

In de gesprekken hebben we aangegeven dat Lokaal Hellendoorn een partij is met een veelzijdigheid die niet goed in een hokje te stoppen is. Mensen die voor lokale verkiezingen op LH stemmen kunnen voor de landelijke verkiezingen heel rechts, heel links of alles wat ertussenin zit stemmen. Dat maakt dat we minder goed weten wat we aan LH hebben.
Verder hebben we aangegeven dat binnen LH soms erg gemakkelijk van mening veranderd kan worden zonder dat duidelijk uitgelegd kan worden wat er veranderd is. Dat maakt LH minder voorspelbaar.

Als laatste hebben we aangegeven dat Lokaal Hellendoorn op sommige onderwerpen heel erg stellig is terwijl je dat niet kunt zijn. Een voorbeeld: voor de RES waren de energiewerkgroepen aan zet. Zij hebben aangegeven voor 100% zon te willen gaan, terwijl Overijssel aangeeft dat het gewenst is ook voor windenergie te gaan. Dat zal spanning gaan geven, zeker als 100% zon niet haalbaar is. Ook ligt het gevaar op de loer dat we overruled worden door provincie of rijk. Dus op dit moment staan we achter het bod van de gemeente Hellendoorn, maar we kunnen naar de toekomst toe niet uitsluiten dat er misschien toch ook over windenergie nagedacht moet worden.

6 mei is bekend gemaakt dat er kandidaatwethouders zijn voor Lokaal Hellendoorn, GroenLinks en VVD. Er zal een akkoord op hoofdlijnen zijn. ChristenUnie Hellendoorn is benieuwd naar de plannen en de richting voor de korte en lange termijn. We hopen dat de grote opgaven waar we voor staan goed opgepakt kunnen worden. In de portefeuilleverdeling zien we duurzaamheid niet terug als thema, wel ‘klimaat’. We hopen dat er wel aandacht genoeg blijft voor duurzaamheid. We wensen de nieuwe wethouders veel succes.

Eerste vergadercyclus: april 2022

Elke ongeveer 4 weken is er een vergadercyclus. We hebben informatierondes, debatrondes en een besluitronde. In deze eerste cyclus na de verkiezingen draait het om je plek vinden. Het stof is neergedaald en elke partij moet wennen aan de nieuwe werkelijkheid.
Concreet: nieuwe plekken in de raadszaal maar ook definitief maar één zetel aan de tafel. Gelukkig draaien  Eva en Dirk al een aantal jaren mee als steunfractielid en Eva heeft vorig jaar Henk Maneschijn voor 32 weken vervangen.

In de vergadering verandert er wat de ChristenUnie betreft ook weer niet heel veel: we zijn constructief, zorgen dat we begrijpen wat de voorstellen die op de agenda staan in houden en we wegen o.a. individueel belang en algemeen belang af. Ook kijken we naar de haalbaarheid van een plan: is het realistisch, past het binnen onze visie, hebben we er genoeg budget voor, is het een keuze of een verplichting.

Tijdens de debatronde stonden twee grote onderwerpen op de agenda. Woningbouw in Hellendoorn en een gebiedsproces in Haarle. Rond de woningbouw in Hellendoorn is veel te doen. Zoveel mensen zoveel wensen klinkt het gezegde en dat is niet voor niks. Vorig jaar is een klankbordgroep in het leven geroepen en het doel van deze groep is draagvlak creëren voor en advies geven op de bouwplannen. In de debatronde bleek dat de klankbordgroep een eigen invulling aan de opdracht gegeven heeft en daardoor zijn er misverstanden ontstaan. De mensen uit de klankbordgroep willen verder dat Hellendoorn niet veranderd of het moet zijn naar hoe het vroeger was. Nieuwe plannen krijgen het zwaar. Tegelijk wil iedereen bouwen. Voor ons als raad om dus goed te zien wat het algemeen belang is en dan een besluit te nemen dat het beste is voor de gemeente, ook al zal dan niet iedereen tevreden zijn.

Het tweede onderwerp ‘gebiedsproces Haarle’ is een voorstel voor budget om een pilot te draaien. De aanleidingen zijn stoppende boeren maar vooral ook de complexe problematiek op het bordje van landelijk gebied. De pilot wil graag een stuurgroep uit Haarle waarin verschillende partijen en organisaties aan tafel zitten om samen te kijken hoe je niet één onderwerp apart maar integraal kijkt naar een gebied als Haarle. Het is een pilot, daarvan weet je nog niet alles. Haarle wil de kaders bepalen en de richting door middel van een stuurgroep. Of je geeft het als gemeenteraad uit handen, of je houdt het bij jezelf.. dat was een keuze die gemaakt is. Omdat de gemeente aan voorfinanciering doet, kun je nooit helemaal totaal bottum up werken; er moet wel verantwoording afgelegd kunnen worden.

Verwachtingsmanagement is belangrijk: hoe ziet de faciliterende rol van de gemeente eruit? Wat mag en wat kan een stuurgroep van de gemeente Hellendoorn verwachten? Het is wel spannend om €40.000 ter beschikking te stellen. ChristenUnie meewerken aan de voorfinanciering zodat de stuurgroep snel en van onderop aan de slag gaat.

Wijzig e-mailadres | Afmelden van deze nieuwsbrief
footer-linksVolg ons op TwitterVolg ons op FacebookVolg ons op LinkedInfooter-rechts