Verkiezingsprogramma
INLEIDING
ChristenUnie, partij in de samenleving
Voor je ligt het verkiezingsprogramma dat past bij de ChristenUnie Hellendoorn: nuchter, ambitieus, realistisch, idealistisch, veelzijdig, weloverwogen en zo kan ik nog wel wat beoordelingen noemen.
Het is een programma geworden waarin goed te zien is waar we voor staan: een partij van christenen die constructief willen werken aan een mooie samenleving, waarin we opkomen voor hen die dat zelf niet of niet voldoende kunnen. We willen samen recht doen aan elkaar, de ander en de schepping. We willen een inclusieve samenleving waar voor iedereen een plekje is.
Waar willen we voor gaan:
Ieder mens is uniek én waardevol. Waar je geboren wordt, wie je bent en wat je kunt kun je niet veranderen, maar wel kun je veel doen met de mogelijkheden die je krijgt. We moeten veel meer kijken naar wat iemand wél kan, in plaats van wat iemand niet meer kan. Je bent waardevol en telt mee. Wij blijven ons inzetten voor de juiste zorg op de juiste plek. We zijn ervan overtuigd dat de sterkste schouders de zwaarste lasten moeten dragen.
Een ander, belangrijk thema is zorg voor de schepping. Alleen als je je kop in het zand steekt kun je nog om klimaatverandering heen. Er zal de komende jaren nog meer op ons afkomen op dit gebied en het zal heel realistisch zijn te beseffen dat daar moeilijke beslissingen bij horen. Een veranderend klimaat gaat ons allemaal aan, we merken het allemaal. Het is onze verantwoordelijkheid om de aarde niet uit te putten maar zorgvuldig te bewaren voor ons, onze kinderen en kleinkinderen.
Daarnaast is een toenemende polarisatie een gevaar voor onze democratie. Zoek je naar verschillen of zoek je verbinding? Het vertrouwen van veel mensen is geschaad. Hoe krijg je dat ook op lokaal niveau weer terug? Zeg wat je doet en doe wat je zegt. We willen ook de komende vier jaar de handen uit de mouwen steken en aan de slag gaan.
Samen recht doen.
Doe je mee?
Margreeth Krommendijk- Grit
Lijsttrekker ChristenUnie Hellendoorn
top
1 Betrouwbare overheid
Waar staat de ChristenUnie voor?
Onze gemeente Hellendoorn vormt pas een echte samenleving als mensen elkaar zien en helpen, verbinding zoeken en over verschillen praten. Dat is het principe waarop onze democratische rechtsstaat is gebouwd. We kunnen alleen vredig samenleven als we, ondanks alle verschillen, onze basiswaarden op handen én in onze harten dragen. Bij de ChristenUnie staat deze samenleving centraal. Een samenleving die het werk is van inwoners en maatschappelijke verbanden samen.
De gemeente staat naast mensen. Om te wijzen op de eigen verantwoordelijkheid maar ook om mee te denken, te stimuleren en te ondersteunen waar dat nodig is. De menselijk maat, dát past bij de ChristenUnie, dát past bij Hellendoorn. In het alledaagse leven, in ons werk, in ons gezin en in de zorg van de gemeente voor de inwoners.
1.1 Vertrouwen
De ChristenUnie Hellendoorn zet in op vertrouwen. Besturen betekent transparantie en integriteit. Dit streeft de fractie in al haar taken na. Het wel of niet deelnemen in een coalitie is niet doorslaggevend. Het innemen van standpunten wordt primair bepaald door de
uitgangspunten vastgelegd in dit verkiezingsprogramma. Als fractie willen we betrouwbaar en constructief bekend staan in Hellendoorn. Vrede en recht vinden we niet alleen belangrijk in woorden maar ook in onze houding en in ons handelen. De ChristenUnie Hellendoorn wil zich daarin laten leiden door wat de Heer van mensen vraagt: Niet anders dan recht te doen, trouw te betrachten en nederig de weg te gaan van je God. (Micha 6:8)
1.2 Duurzame Ontwikkelingsdoelen
De afgelopen collegeperiode heeft onze eigen wethouder de Global Goals geïntroduceerd en met fantastisch resultaat toegepast. Deze duurzame ontwikkelingsdoelen zijn 17 wereldwijde doelen op het gebied van klimaat, armoede en onderwijs. Als ChristenUnie Hellendoorn willen wij dat de gemeente deze doelen de komende vier jaar weer integreert in al het beleid. Ook onze gemeente is onmisbaar bij het behalen van deze doelen.
1.3 De gemeente, dat zijn we samen
Aandacht voor kinderen en jongeren
Plannen hebben effect op de toekomst, niet enkel op de nieuwe collegeperiode maar ook op een toekomst wat verder weg. Hier moeten we ons bewust van zijn én daarom in alle plannen deze nieuwe toekomst meenemen. Daarom vindt de ChristenUnie Hellendoorn het van belang dat de komende generaties in de democratie betrokken worden.
Actiepunt:
Plannen van de gemeente worden ook getoetst op de gevolgen voor jongeren. (generatie check)
Discriminatie en racisme
Ook de lokale overheid heeft de roeping om recht te doen. Elke inwoner van Hellendoorn heeft recht op een rechtvaardige behandeling, onafhankelijk van gender, afkomst, handicap, religie of andere status. Discriminatie en racisme doen afbreuk aan die gelijkwaardigheid
en vrijheid. Het bestrijden ervan kan niet door de politiek of de gemeente alleen. De hele samenleving speelt een rol.
Actiepunten:
- Van etnisch profileren mag in Hellendoorn geen sprake zijn.
- De gemeente besteedt structureel aandacht aan racisme en discriminatie, in ieder geval door als lokale overheid met de samenleving in gesprek te gaan.
Communicatie op maat
Voor veel mensen wordt de samenleving complex. Veel ouderen, allochtonen en laaggeletterden vinden het vaak ingewikkeld om op tijd de juiste informatie te vinden of om bij de overheid aan te kloppen voor hulp. De ChristenUnie Hellendoorn wil dat de gemeente haar
regels zo simpel mogelijk houdt en dat de mensen goed bij de gemeente terecht kunnen met hun vragen en zich gehoord voelen.
Actiepunten:
- De gemeente communiceert zo duidelijk en eenvoudig mogelijk met inwoners.
- De ChristenUnie Hellendoorn wil dat berichten over aanvragen en besluiten, zoals vergunningen, (bestemmings)plannen en lokale regelgeving niet alleen digitaal zijn in te zien maar ook in de lokale papieren media blijven verschijnen.
- In Hellendoorn kunnen inwoners, naast de digitale weg, altijd bij een fysiek loket met hun vragen bij de gemeente terecht.
Meldingssysteem
Als ChristenUnie Hellendoorn vinden wij het belangrijk dat burgers hun problemen eenvoudig en snel kunnen melden bij de gemeente. Het systeem is momenteel nog volop in ontwikkeling.
De ChristenUnie Hellendoorn wenst een digitaal systeem waarbij elke melding kan worden aangevinkt op een kaart. Hierbij is de status van de melding ook zichtbaar. Zo blijft de burger op de hoogte van vorderingen, zijn er geen dubbele aanvragen en wordt de werklast bij de ambtenaren verminderd.
Actiepunt:
- Het digitaal meldingssysteem optimaliseren.
1.4 Financiën
Van de gemeente verwacht de ChristenUnie Hellendoorn dat zij een betrouwbare, goede rentmeester is van de beschikbare middelen. Het gaat om gemeenschapsgelden maar zeker ook om de bijdrage die de burger moet leveren aan een gemeente. Het is noodzakelijk dat hier op een eervolle en zorgvuldige manier mee wordt omgegaan.
In de afgelopen jaren is het takenpakket van alle gemeenten flink uitgebreid. Hierbij zijn de financiële risico’s toegenomen. De beleidsvrijheid is beperkt en door bezuinigingen van de Rijksoverheid op de uitkering uit het Gemeentefonds ligt er een grote druk op het financieel beleid. Dat betekent dat, naast het uitgangspunt dat gemeenten voldoende geld van het Rijk moeten ontvangen om hun taken goed te kunnen uitvoeren, de gemeente de komende periode uitgaven en inkomsten in evenwicht moet brengen. Dit is geen gemakkelijke taak.
De gemeenteraad moet zorgvuldig de verschillende wensen, noden en belangen kunnen afwegen. Bij bezuinigingen wil de ChristenUnie Hellendoorn de posten die te maken hebben met de nood van individuele inwoners, zorg, veiligheid, beheer en onderhoud van bestaande voorzieningen zo veel mogelijk ontzien.
De ChristenUnie Hellendoorn dringt aan op efficiënt financieel beleid en het goed in beeld hebben en beheersen van risico’s om toekomstige generaties niet op te zadelen met de gevolgen van slecht (financieel) beleid van hun voorgangers. Een gezonde solvabiliteit is hierbij van groot belang.
top
2 Veligheid
Waar staat de ChristenUnie voor?
De veiligheid van inwoners zou een gegeven moeten zijn. Helaas is dit in onze samenleving niet altijd het geval meer. Daarom moet de gemeente er, samen met inwoners, politie, scholen en organisaties, alles aan doen om deze veiligheid van de burgers te blijven garanderen, zodat het op alle momenten van de dag voor iedereen veilig is om binnen en buiten te zijn.
2.1 Een veilige samenleving
Ook bij de aanpak van veiligheidsproblemen toont de ChristenUnie Hellendoorn haar hart voor de samenleving. Hard waar het moet, zacht waar het kan. De ChristenUnie Hellendoorn heeft aandacht voor slachtoffers en hun omgeving en stimuleert een effectieve, op herstel gerichte, aanpak van daders.
De burger is hierbij altijd leidend. Niet alleen draait het om de veiligheid van de burger maar de burger is ook de oren en ogen in onveilige situaties. Daarom moet het makkelijk zijn om in de gemeente (anoniem) aangifte te doen.
In gevallen van aanhoudende onveilige situaties is het van belang dat de stem van de burger gehoord wordt. Samen met de burger, wijkagenten, gemeente, jongerenwerkers en organisaties creëren we een veilige gemeente. Hierbij is intensief samenwerken tussen de gemeente Hellendoorn en Halt een belangrijke schakel om veiligheid, kansengelijkheid en rechtvaardigheid in de wijk te bieden.
Ook digitaal moet er in de gemeente sprake zijn van veiligheid. Zo is het belangrijk dat er veilig, zorgvuldig en gepast wordt omgegaan met de persoonsgegevens van burgers. Ook is het van belang dat de gemeenteraadsleden eigen mailadressen krijgen om de veiligheid van interne stukken te waarborgen.
Actiepunten:
- De ChristenUnie Hellendoorn zet in op extra beschikbaarheid en zichtbaarheid van de wijkagent, jongerenwerkers en in het uiterste geval cameratoezicht.
- De burgemeester zorgt voor lage drempels voor het doen van (anoniem) aangifte en voor goede terugkoppeling door de politie.
- In wijken waar groepen jongeren georganiseerd overlast veroorzaken, wordt daadkrachtig opgetreden. Harde kern en meelopers worden geïdentificeerd en ouders en netwerken betrokken om de overlast terug te dringen. Elke inwoner moet zich veilig kunnen voelen in de eigen woonwijk.
- De ChristenUnie Hellendoorn zet in op het intensiveren van de samenwerking met Halt.
2.2 Ondermijning: verwevenheid tussen boven- en onderwereld
Ook in Hellendoorn moeten we ons bewust zijn van de invloed van grootschalige criminele organisaties. Criminelen gebruiken vastgoed om crimineel verkregen gelden wit te wassen.
Door een oplettende houding van het gemeentebestuur en alle inwoners kunnen we deze ontwikkelingen op het spoor komen. Bijvoorbeeld door aandacht te schenken aan het gebruik van winkelpanden, horecapanden en verouderde vakantieparken die aanwezig zijn op een manier die nauwelijks rendement kan opleveren.
Actiepunten:
- Om illegaal gebruik van vrijkomende (agrarische) bebouwing/panden tegen te gaan komt er beleid gericht op snelle herbestemming.
- De gemeente brengt het meldpunt ondermijning beter onder de aandacht bij de burgers.
2.3 Prostitutie en Mensenhandel
Criminaliteit, mensenhandel, uitbuiting, eenzaamheid en andere sociale problemen zijn de schrijnende werkelijkheid achter de schone schijn. De ChristenUnie Hellendoorn is tegen prostitutie en mensenhandel. Het zijn mensonterende praktijken. De gemeente heeft de taak om deze zaken tegen te gaan en voldoende hulp te bieden.
Vanuit grote organisaties hebben wij als ChristenUnie Hellendoorn begrepen dat tegenwoordig elke gemeente te maken heeft met prostitutie. Dit gebeurt echter online met aanbieding op erotische websites. Veel kleine gemeenten hebben al zo’n honderd unieke advertenties per jaar. Het beleid om hier op een zorgvuldige manier mee om te gaan ontbreekt echter. Als ChristenUnie Hellendoorn willen wij dat de gemeente scherp blijft toezien op deze vorm van prostitutie.
2.4 Mishandeling en Huiselijk Geweld
Elk mens heeft het recht om veilig te zijn, om beschermd te worden tegen mishandeling.
Geweld in huiselijke kring komt helaas vaak voor en de gevolgen zijn erg groot. Niet alleen kinderen maar ook ouderen en (ex-)partners zijn dagelijks slachtoffer.
Veilig Thuis, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling, moet laagdrempelig bereikbaar zijn en bekend bij alle inwoners van Hellendoorn. Voor slachtoffers van huiselijk geweld moet er passende, hulp en/of een veilige opvang zijn. De ideale opvang is een plek waar alle hulp onder een dak geboden kan worden.
Actiepunten:
- De ChristenUnie Hellendoorn blijft zich inzetten voor een aanpak kindermishandeling waarin aandacht is voor preventie en voor het versterken van de interactie tussen kind, verloskunde, onderwijs, wijkteam en Veilig Thuis.
- Ouderenmishandeling krijgt de komende periode meer aandacht. Hiervoor overlegt de gemeente met mantelzorg- en ouderenorganisaties.
2.5 Drugs, overmatig drankgebruik en gokken
Mensen zijn geschapen door God. Het kan niet de bedoeling zijn dat zij door drugs, drank, of verslaving zichzelf, hun vrijheid en waardigheid kwijt raken.
Daarom wil de ChristenUnie Hellendoorn scherpe afspraken rondom drugs, drank en gokken en daarbij is voorkomen beter dan genezen.
Als ChristenUnie Hellendoorn zijn wij tegen het telen van wiet door gemeenten. Wiet is en blijft een verboden middel. Door het wietgebruik tegelijkertijd wel te gedogen geeft de overheid een dubbele boodschap af. Tegen illegale kwekerijen moet dan ook hard opgetreden worden.
Daarnaast levert het dumpen van drugsafval enorme milieuschade op. Dit moet effectief en hardhandig bestreden worden.
Ook moet er op de Drank- en Horecawet voldoende toezicht zitten en is het noodzaak dat de nuloptie voor coffeeshops en gokhallen blijft gehandhaafd.
Om dit alles te realiseren moet er hecht worden samengewerkt tussen de gemeente, scholen, ouders, kerken, verslavingszorg, horeca, politie, sportverenigingen en andere betrokkenen.
top
3 Natuur, klimaat, energie en milieu
Waar staat de ChristenUnie voor?
De ChristenUnie Hellendoorn wil krachtig inzetten op de hoopvolle en noodzakelijke beweging die gaande is naar een groene, duurzame economie die zich houdt aan de grenzen van de aarde en aan de norm van ecologische en sociale gerechtigheid. Wij willen onze omgeving graag beter achterlaten voor toekomstige generaties.
Wij kiezen voor de versterking van biodiversiteit en een verantwoorde omgang met ruimte en landschap in en om de gemeente. Voor deze plannen kunnen we niet zonder samenwerking met en enthousiasme van onze ondernemers en inwoners.
3.1 Betaalbare en klimaatvriendelijke energie en warmte
De ChristenUnie Hellendoorn wil toe naar een lokaal vormgegeven energiesysteem van volledig hernieuwbare energie. De gemeente heeft de regie in deze lokale energietransitie en zorgt er ook voor dat het doel haalbaar en betaalbaar is en iedereen de overstap mee kan maken.
Energiecoöperaties en lokale initiatieven
Energiecoöperaties brengen de energietransitie dichter bij de burger en maken lokaal eigendom mogelijk. Daarom willen wij dat het gemeentebestuur deze coöperaties voor vol aanziet en als het nodig is praktisch en financieel ondersteunt. Dit geldt ook voor projecten voor kleinere maatregelen thuis, zoals isolatie.
Energiecoaches
De ChristenUnie Hellendoorn is voor de inzet van energiecoaches die inwoners begeleiden bij het zetten van stappen in het verduurzamen van hun woning en inwoners helpen om de subsidiemogelijkheden optimaal te benutten. Wij zetten daarom graag het Duurzaamheidscentrum voort. Isolatie van de woning is de eerste stap. Daarna volgen maatregelen als zonnepanelen en de inzet van warmtepomp of aansluiting op warmtenet. De gemeente ondersteunt ook de minima bij het verduurzamen van hun woning.
Investeren in warmtenetten
De ChristenUnie Hellendoorn wil de potentie van geo- en aquathermie benutten en steeds minder afhankelijk zijn van aardgas en houtige biomassa. Lage en midden-temperatuur warmtenetten hebben meerwaarde voor de verwarming van woonwijken. De ontwikkeling van warmtenetten vraagt echter duidelijke afspraken over de rol van betrokken publieke en private partijen, over een (gelijk) speelveld voor warmteleveranciers en transparantie.
Afscheid nemen van aardgas
Bij nieuwbouw is aardgasloos bouwen inmiddels de norm. De doelstelling is dat Nederland in 2050 geen aardgas meer gebruikt. Dit betekent nogal wat voor een eigenaar van een bestaande woning. De gemeente speelt hier lokaal op in door te zorgen voor passende plannen.
Wind- en zonne-energie
De ChristenUnie Hellendoorn vindt het belangrijk zorgvuldig met zonne-energieprojecten om te gaan. Daarom ook zijn wij kritisch als het gaat om zonneparken op het land. Want eerst moet de gemeente zich richten op het plaatsen van zonnepanelen op de grote lege daken van gebouwcomplexen, waaronder gemeentelijk en maatschappelijk vastgoed en particuliere woningen, maar ook bij corporatiebezit en Vereniging van Eigenaren (VVE). Wij zijn voorstander van energiebronnen die zo weinig mogelijk afbreuk doen aan de beleving van de omgeving, dus met weinig overlast en zichthinder. Als we daar niet aan ontkomen vanwege de grote
energieopgaven, dan geven we voorkeur aan geclusterde oplossingen op plaatsen waar die het beste zijn in te passen. Windmolens sluiten we niet uit als oplossing, mede omdat wij verwachten dat zonne-energie mogelijk tot hogere maatschappelijke kosten gaat leiden. Voor alle energieoplossingen geldt dat wij inzetten op langetermijneffecten waarbij hergebruik van materialen voorop staat.
Energiebesparing bedrijven
De gemeente moet de lokale bedrijven uitdagen om samen een energiebesparingsconvenant te sluiten. Door samen te werken, brengen bedrijven elkaar tot ideeën en zetten ze extra stappen om energie-efficiënt te worden.
Afstemming over kwetsbare natuur bij Regionale Energie Strategie (RES) Ruimtelijke principes en afwegingskaders voor natuur en landschap zijn voor de meeste RES’en nog onvoldoende uitgewerkt. De ChristenUnie Hellendoorn pleit voor een goede balans tussen het belang van duurzame energieopwekking en het belang van landschappelijke waarde. Verkeerde keuzes kunnen zeer negatieve en langdurige consequenties voor natuur en landschap hebben.
3.2 Klimaatadaptatie en natuurbeleid
Op het gebied van biodiversiteit en klimaatadaptatie moet er de komende jaren veel gebeuren.
Het is belangrijk dat de gemeente is voorbereid op extreme situaties in onze leefomgeving en dat er zorgvuldig met de natuurlijk systemen wordt omgegaan. De ChristenUnie Hellendoorn levert graag een goede bijdrage aan herstel van de biodiversiteit en klimaatadaptatie.
Vergroening leefomgeving
Natuur is goed voor de mens, maar de biodiversiteit (soortenrijkdom) neemt schrikbarend af. Doel is om de biodiversiteit en natuurrijkdom te versterken. De komende periode nemen we daarom maatregelen voor versterking van biodiversiteit en breiden we daarom groen uit in de gemeente. Stedelijke ontwikkeling en vergroening moeten hand in hand gaan om hittestress te verminderen, biodiversiteit in onze woon- en leefomgeving te vergroten en bij te dragen aan schonere lucht en betere leefbaarheid. We ondersteunen particuliere initiatieven die daaraan bijdragen.
Actiepunten:
- De ChristenUnie Hellendoorn zet in op vergroening van woon- en werkgebieden (met gebruikmaking van inheemse soorten), bijvoorbeeld door het zoveel mogelijk vervangen van bestrating door groen(stroken) met ecologische kwaliteit.
- Gemeentegrond waar mogelijk te verpachten onder strikte duurzaamheidsvoorwaarden gericht op behoud of versterking van de biodiversiteit.
- Bij beheer, aanleg of renovatie van (brede) bermen en plantsoenen willen we inzetten op een goede combinatie van bloemrijke stroken en heesters voor nestgelegenheid en voedsel.
- De gemeente stimuleert bij nieuwbouw en renovatieprojecten initiatiefnemers actief om maatregelen te nemen zoals inmetselen van nestkasten, aanleg van groene daken en een natuurvriendelijke buitenruimte die bijdraagt aan biodiversiteit en klimaatadaptatie.
Bomenkap en herplantingsplicht
Als ChristenUnie Hellendoorn vinden wij bomen van groot belang. Wij erkennen echter dat er soms bomen gekapt moeten worden in verband met het vergroten van diversiteit, nieuwe bouwplannen of simpelweg omdat bomen niet meer in een goede staat zijn. De ChristenUnie Hellendoorn streeft naar zo veel mogelijk behoud van gezonde bomen. Bomen kunnen goed CO2 vasthouden en groeien langzaam, daarom moeten we zuinig op ze zijn. In het geval waar het noodzakelijk is bomen te kappen, verwacht de ChristenUnie Hellendoorn een herplantingsplicht met het streven naar een betere variatie aan bomen.
Actiepunten:
- Een herplantingsplicht voor te kappen bomen die nadruk legt op een variëteit aan bomen en nieuwe bomen van voldoende omvang.
- De ChristenUnie Hellendoorn streeft ernaar een ‘nee, tenzij’ principe voor kappen van bomen bij vergunningsverlening
Groene Schoolpleinen
Nu er een fonds is gaat de gemeente actief aan de slag met scholen om meer groene schoolpleinen te realiseren. De ChristenUnie Hellendoorn stimuleert scholen actief om aan de slag te gaan met groene schoolpleinen. Als het fonds niet toereikend is, moet er gezocht worden naar extra middelen.
Toekomstbestendig waterbeheer
‘Leven met water’ raakt ook onze gemeente. Door versteende gebieden en de toename van extreme buien ontstaan steeds vaker overlast en schade. Deze extremen merken we ook in lange, droge, hete periodes. Daarom is het noodzakelijk dat de gemeente een strategie ontwikkelt. Dit vraagt goede samenwerking met de waterschappen.
De gemeente heeft een goede start gemaakt met het beleidsplan ‘Samen leven met water’. De ChristenUnie Hellendoorn pleit voor een plan waarin de gemeente en het waterschap het watersysteem als één systeem beschouwen, los van de verschillende verantwoordelijkheden.
Waterschappen kunnen meer binnenstedelijk investeren dan ze tot nu toe doen, immers het merendeel van hun inkomsten komt uit de bebouwde omgeving. Vervolgens kan met dit plan de samenwerking worden gezocht met de provincie en het deltaprogramma, om de noodzakelijke financiering van de projecten rond te krijgen.
Actiepunt:
- De gemeente zorgt dat inwoners voldoende gereedschappen in hun kist hebben om aan waterberging op eigen terrein mogelijk te maken.
3.3 Milieu
Waar mensen samen wonen, werken en recreëren kunnen er ongewenste effecten ontstaan op mensen en de omgeving. Bovendien ontstaat er restafval. De ChristenUnie Hellendoorn vindt dat iedereen in eerste instantie zelf verantwoordelijk is voor zijn of haar handelen. Wij zetten in op een circulaire economie, waarbij we streven naar zo weinig mogelijk restafval.
Voor het behouden van een aantrekkelijke en gezonde woon- en leefomgeving in Hellendoorn vinden wij een goed beleid voor schone lucht en afval belangrijk.
Inzameling herbruikbare grondstoffen
De normen voor afvalscheiding worden steeds strenger. In 2025 mag er nog 30 kilo restafval per persoon per jaar zijn. In afval zitten waardevolle grondstoffen die niet verloren mogen gaan. De ChristenUnie Hellendoorn wil verspilling voorkomen en ziet afval als grondstof.
Als afval goed gescheiden wordt ingezameld bij de bron, kunnen de grondstoffen worden aangeboden voor hergebruik.
Actiepunten:
- Het afvalbrengpunt is dé plek waar grondstoffen een nieuw leven kunnen krijgen. Wij houden vinger aan de pols om te zien of de nieuwe inrichting van het afvalbrengpunt voldoende werkt voor het inzamelen van goederen voor kringloop- en reparatiedoeleinden.
- De gemeente stimuleert ook bedrijven, scholen en maatschappelijke organisaties om afval te scheiden en faciliteert hen hierin zoveel mogelijk.
- Bij aanbesteding zet de gemeente, waar mogelijk, erop in dat grondstoffen aan het eind van de levenscyclus eenvoudig te scheiden en herbruikbaar moeten zijn.
Luiers
Luiers vormen 5 tot 8 procent van het huishoudelijk restafval. Restafval wordt momenteel verbrand. Het apart inzamelen van luiers voorkomt dat luiers verbrand worden en zo grondstoffen verloren gaan. Deze inzameling is in meerdere gemeenten al effectief gebleken. Als ChristenUnie Hellendoorn zien wij dit ook graag in onze gemeente. Wij stimuleren de keuze voor herbruikbare luiers maar de niet-herbruikbare luiers willen wij zo milieuvriendelijk als mogelijk hebben. Daarnaast voorkomt apart inzamelen voor huishoudens overvolle vuilnisbakken.
Actiepunt:
- Een aparte inzameling voor luiers (en incontinentiemateriaal).
Schone lucht
Een schone lucht is belangrijk voor de leefbaarheid van onze gemeente. Niet enkel voor de mensen met medische klachten maar ook voor de mensen zonder deze klachten. Iedereen moet vrij kunnen ademen in een schone lucht. In Nederland hebben zo’n 1,2 miljoen mensen een longziekte. Schone lucht is van groot belang in het voorkomen van meer zieken én het verbeteren van de leefomstandigheden van de mensen met een longziekte. Een grote verbetering kan gemaakt worden door het terugdringen van houtstook. Dit op advies van het longfonds.
Actiepunt:
- Het verminderen van houtstook, door onder meer actieve voorlichting en een stookverbod bij windstil weer.
Containertuintjes
Steeds meer gemeenten leggen containertuintjes aan. Hierdoor wordt het dumpen van afval rond containers voorkomen, ontstaat er meer biodiversiteit en vergroening in je gemeente én draagt het bij aan een betere opvang van regenwater. De ChristenUnie Hellendoorn wil deze containertuintjes ook in de gemeente plaatsen. Hierbij zien wij een grote rol weggelegd voor participatie door de inwoners.
Actiepunt:
- De gemeente zet in op het plaatsen van containertuintjes.
4 Wonen en ruimte
Waar staat de ChristenUnie voor?
Wonen gaat over zoveel meer dan stenen stapelen. Wonen gaat over samenleven, over samenhang, over gemeenschappen in een straat, buurt of wijk.
De ChristenUnie Hellendoorn knokt voor de kansen van starters en jonge gezinnen, voor waardig wonen voor ouderen, voor betaalbaar en duurzaam wonen voor iedereen.
Elke inwoner moet in een wenselijke situatie kunnen wonen. Zoals we zagen bij de situatie kanaal de Haandrik is dit niet altijd vanzelfsprekend. Als ChristenUnie Hellendoorn zien wij een taak voor de gemeente weggelegd om zich over de onwenselijke situatie van inwoners te ontfermen. We denken hierbij aan het verlenen van zorg en het meedenken in de ontstane situatie. Waar mogelijk is het aan de gemeente om concrete hulp te bieden.
4.1 Wonen
Een goed en betaalbaar huis in een prettige wijk, dat is voor ons allemaal belangrijk. De ChristenUnie Hellendoorn wil zich hard maken voor de kansen van starters, alleenstaanden en jonge gezinnen, voor waardig wonen voor ouderen, voor betaalbaar en duurzaam wonen voor iedereen.
Keuzes die we nu maken, hebben gevolgen voor de leefomgeving van toekomstige generaties.
De gemeente heeft hierin een belangrijke regierol. Ecologische, economische en demografische ontwikkelingen (krimp en/of groei) maken het mogelijk en noodzakelijk dat er een omslag komt: van sloop en nieuwbouw naar hergebruik, van bebouwen van de open ruimte naar hergebruik en herstructurering van al bebouwd gebied. De gemeente moet duidelijke keuzes maken. Ruimtelijke ordening is bij uitstek het onderwerp waar inwoners bij betrokken moeten worden, want het gaat tenslotte over de kwaliteit van de eigen leefomgeving.
Beschikbare woningen
De beschikbaarheid van de juiste woningen is helaas niet vanzelfsprekend. Er zijn lange wachtlijsten voor sociale huurwoningen en de behoefte aan betaalbare huurwoningen in de vrije sector is groot. De ChristenUnie Hellendoorn wil dat de gemeente met toekomstgericht woningbeleid de woningmarkt stimuleert, zodat starters een steuntje in de rug krijgen, er voldoende passende huurwoningen zijn en er ruimte is voor particuliere (nieuw)bouw.
Actiepunten:
- Het woonbeleid van de gemeente moet gebaseerd zijn op de actuele vraag én op toekomstige ontwikkelingen. In de gemeentelijke woonvisie wordt daarom integraal naar de lokale woningmarkt gekeken en worden de noodzakelijke maatregelen beschreven.
- Naast woningcorporaties, krijgen ook buurt- en huurdersverenigingen wat de ChristenUnie Hellendoorn betreft een prominente rol bij het opstellen van deze visie.
- De ChristenUnie Hellendoorn is voor strategisch bouwen. Om groene ruimte buiten én binnen de dorpen te behouden, blijven we inzetten op slimme binnenstedelijke verdichting.
- Tegelijk onderkennen we dat de woningbouwopgave zo groot is, dat aan bouwen op landbouwgrond niet valt te ontkomen. Conform de ladder duurzame verstedelijkingstaan we dat beperkt toe. Aan de randen van de gemeente biedt dat mogelijkheden om aantrekkelijke woonlandschappen tot stand te brengen in combinatie met natuur- en landschapsontwikkeling.
- De ChristenUnie Hellendoorn wil de transformatie van leegstaande kantoorgebouwen en winkels naar woningen bevorderen.
- De gemeente heeft vooral een rol in wijziging van bestemmingsplannen.
- Er komen doorstroommakelaars en doorstroompremies om mensen van een relatief ruim of klein huis naar een meer passende woning te begeleiden.
- De ChristenUnie Hellendoorn is voor een woonverplichting bij bestaande bouw en nieuwbouw.
- De ChristenUnie Hellendoorn stimuleert de optie tot splitsing van woningen.
Betaalbare woningen, ook voor starters
Wonen is voor woningeigenaren die al decennia een huis bezitten meestal goed betaalbaar, voor jongeren en huurders in de vrije sector is betaalbaar wonen in onze gemeente een heel ander verhaal. Daar maken we ons grote zorgen over.
De ChristenUnie Hellendoorn vindt dat de woningstichting veel goed doet maar één ding verdient specifiek meer aandacht. In het kader van gelijke toegang tot de woningmarkt is het van belang dat er een kadernota wordt opgezet waarin inschrijftijd wordt vervangen door een ander systeem waarin specifiek starters meer kans krijgen.
Actiepunten:
- Starters moeten in de gemeente Hellendoorn hun wooncarrière kunnen beginnen. We willen de schaarste eerlijk verdelen en een deel van de te bouwen en vrijkomende sociale huurwoningen reserveren voor starters, die op hun beurt doorstromen zodra hun inkomensniveau dat toelaat. We kunnen niet langer wachten op treintjes die nog in gang gezet moeten worden. ‘Tiny Houses’ kunnen deels in deze behoefte voorzien.
- Voor starters heeft toewijzing van een huurwoning op basis van inschrijftijd niet het gewenste effect. Dit wordt opgenomen in de kadernota die Reggewoon samen met de gemeente opstelt. Hierbij is inschrijftijd niet de beslisfactor.
- De gemeente zet zich in om starters ruimte te geven op de markt voor koopwoningen.
- Naast de startersleningen wordt er gezocht naar nieuwe instrumenten zoals Duokoop (de koper koopt alleen de woning en niet de grond), invoeren van opkoopbescherming en voorrangsregeling en koopgarant (kopen met korting).
Premantelzorgbeleid
Als ChristenUnie Hellendoorn streven wij ernaar dat de gemeente meewerkt aan de situatie waarbij senioren die nog geen directe zorgindicatie hebben toch al bij hun kinderen kunnen gaan wonen. In deze situatie wordt er voor elkaar gezorgd en in het geval dat er een mantelzorgvraag ontstaat kunnen de kinderen voor hun ouders zorgen. Dit is specifiek aantrekkelijk voor de gevallen dat er al een extra gebouw op de grond aanwezig is die als tijdelijke woning kan dienen. Dit kan naast premantelzorg ook woningoplossingen voor starters bieden. Hierbij is een tijdelijke omgevingsvergunning nodig die voorwaarden stelt aan de regeling. Met name
voor het buitengebied en de kleine kernen zien wij dit als een mooi middel
Actiepunten:
- De gemeente voert een regeling in waardoor bestaande gebouwen/woningen op eigen grond als tijdelijke woning gebruikt mogen worden.
- De gemeente streeft naar een breder premantelzorgbeleid.
Omgevingswet
Per 1 juli 2022 komt een nieuwe wet: de Omgevingswet. Doel van deze wet is het eenvoudiger maken van regels en meer ruimte bieden voor participatie. De nieuwe wet moet bestaande wetten vervangen en zorgen voor een integrale én gebiedsgerichte benadering. De overgang naar de Omgevingswet is een enorme operatie die niet alleen het ruimtelijke domein aangaat maar ook het sociale- en gezondheidsdomein.
Actiepunten:
- De ChristenUnie Hellendoorn pleiten voor een goede omgevingsvisie op gemeentelijk niveau, bij voorkeur gemaakt in dialoog met de bewoners van de verschillende wijken.
- Wij zien geen reden om deze visie langer uit te stellen.
- Er moet aandacht zijn voor een goed werkend DSO met hierbij vooral goede ondersteuning voor burgers die niet (zo) digitaal vaardig zijn.
Behoud van dorpskernen
In Hellendoorn zijn er prachtige dorpskernen. De ChristenUnie Hellendoorn vindt het van belang dat de dorpskernen hun eigen karakter niet verliezen. Hierbij is het van belang dat er ruimte blijft voor de authenticiteit en de warmte van de kernen. Dit biedt de burger de vrijheid om op een creatieve manier invulling te geven aan de vormgeving van de dorpskernen.
Actiepunt:
- In de nieuwe Omgevingsplannen neemt de gemeente een passend beschermingsbeleid op voor kenmerkende en historische ruimtes, pleinen en gebouwen.
5 Zorg
Waar staat de ChristenUnie voor
Uitgangspunt van de ChristenUnie Hellendoorn is dat elk mens waardevol is en dat die waarde niet afhangt van prestaties, gezondheid, seksuele geaardheid, afkomst, leeftijd, gewenstheid of geluk. Al het leven, in gaafheid en gebrokenheid, verdient het om tot ontplooiing te komen, te participeren, om te worden beschermd en om zorg te ontvangen als dat nodig is.
Gezondheid is hierin voor de ChristenUnie Hellendoorn het uitgangspunt. Gezondheid is van invloed op prestaties op school, op het werk en in de maatschappij. Een gezonde leefstijl is eerst en vooral een verantwoordelijkheid van mensen zelf, maar gaat ook de maatschappij aan. ChristenUnie Hellendoorn zet hierbij allereerst in op preventie, dit in samenspraak met huisartsen, GGD, politie, en andere partijen.
5.1 Zorg voor inwoners in kwetsbare situaties
De ChristenUnie Hellendoorn is groot voorstander van zorg die dichtbij is georganiseerd. Zorg op een menselijke schaal, bereikbaar en met een menselijk gezicht.
In toenemende mate wordt er een beroep gedaan op hulpverlening binnen de kerken. Kerken pakken steeds vaker maatschappelijke taken op. Deze constructieve rol en toegevoegde waarde vragen om wederzijds respect en om versterking van de contacten tussen overheid en kerken (diaconieën). Als ChristenUnie Hellendoorn erkennen we dat de kerk een andere roeping heeft dan de overheid. En dat kerk en overheid elkaar vanuit die andere roeping, die je gescheiden moet houden, kunnen versterken.
De gemeente moet vol inzetten op het weghalen van de schotten tussen hulp, zorg en participatie en het voorkomen en verminderen van bureaucratie. De ChristenUnie Hellendoorn wil dat er gedacht wordt vanuit de zorgvraag van inwoners.
De inzet van ervaringsdeskundigheid (bij o.a. de GGZ, maatschappelijke zorg, mantelzorg en Vluchtelingenwerk) draagt bij aan grotere deelname aan de samenleving en heeft daarnaast meerwaarde voor de ervaringsdeskundige zelf.
Actiepunt:
- Als zorg niet via een Zorg-in-natura (ZIN) contract geleverd kan worden dan is een persoonsgebonden budget (pgb) een instrument om toch passende zorg onder regie van de zorgvrager aan te vragen. De ChristenUnie Hellendoorn wil het dat pgb-gebruik mogelijk blijft en dat inwoners die mogelijkheid kennen. Zo hebben zorgvragers altijd de mogelijk om identiteitsgebonden of andere noodzakelijke zorg in te kopen als deze niet gecontracteerd is.
5.2 Mantelzorgers
De gemeente kent vele mantelzorgers, die van onschatbare waarde zijn. Als ChristenUnie Hellendoorn zijn wij trots op al het werk dat zij verzetten. Dagbesteding en respijtzorg zijn belangrijk om overbelasting van mantelzorgers te voorkomen. Daarom zet de ChristenUnie Hellendoorn in op respijtzorg, waardering van de mantelzorger en het proactief benaderen van mensen die, soms zonder dat ze het zelf weten, mantelzorger zijn geworden.
Actiepunten:
- De gemeente zorgt voor een ruim aanbod in mantelzorgondersteuning, waaronder een respijtvoorziening.
- De ChristenUnie Hellendoorn wil specifieke ondersteuning voor jonge mantelzorgers. Zeker als zij zorgtaken moeten combineren met school of studie.
5.3 Mensen met een beperking
Met het VN-verdrag inzake de rechten van personen met een handicap is een inclusieve samenleving dichterbij gekomen. Maar de ChristenUnie Hellendoorn wil verder. Mensen met een beperking moeten op alle fronten mee kunnen doen. Om die reden wil de ChristenUnie Hellendoorn een inclusieagenda opstellen voor Hellendoorn om zo werkelijke stappen te zetten naar de inclusieve samenleving.
Actiepunten:
- De gemeente zorgt dat haar gebouwen en voorzieningen goed toegankelijk zijn voor alle inwoners en ook digitaal moet de gemeente bereikbaar zijn voor mensen met een beperking.
- De gemeente zorgt ervoor dat (gemeentelijke) evenementen toegankelijk zijn voor bezoekers met een beperking.
- De gemeente zoekt actief naar mogelijkheden om kinderen met een beperking mee te laten spelen in de speeltuinen.
5.4 Ouderen
Ouderen betekenen veel voor onze samenleving. Ze hebben bijgedragen aan het opbouwen van de samenleving zoals die nu is. Ouderen verdienen aandacht en steun, juist in deze tijd.
Veel ouderen functioneren prima en weten lang hun weg zelfstandig of met zelf georganiseerde hulp of netwerken te vinden. Maar vaak ontstaat door lichamelijke of geestelijke klachten een verminderde mobiliteit. Eenzaamheid wordt bijvoorbeeld een steeds groter
risico. De ChristenUnie Hellendoorn heeft hier oog voor en zet zich in om de welzijn van ouderen te verbeteren.
Actiepunten:
- Hellendoorn wordt een dementievriendelijke gemeente door relevante medewerkers een gerichte training Samen Dementievriendelijk aan te bieden, dementie in de samenleving bespreekbaar te maken en de juiste zorg en ondersteuning te bieden aan mensen met dementie en hun mantelzorgers.
- De website van de gemeente en communicatie moeten voor iedereen toegankelijk zijn.
5.5 Opvangvoorzieningen
De gemeente heeft de verplichting mensen die door wat voor oorzaak dan ook geen dak boven het hoofd hebben, opvang te bieden. Opvang heeft als doel te voorzien in basisbehoeften, mensen tot rust te laten komen en vervolgens te begeleiden naar noodzakelijke hulp en uiteindelijk weer naar zelfstandigheid.
Actiepunten:
- Er is voldoende en adequate opvang voor dak- en thuislozen. Niemand in Hellendoorn slaapt buiten zijn/haar wil op straat.
- Opvang is zo kort en zo sober mogelijk; cliënten wordt gestimuleerd via een hulptraject stappen te zetten om het eigen leven weer op te pakken.
- De gemeente kijkt naar (eventueel tijdelijke) woonvormen voor mensen met een acute woonbehoefte, bijvoorbeeld door scheiding.
5.6 Zorg voor vluchtelingen
De gemeente heeft een verantwoordelijkheid als het gaat om goede opvang van vluchtelingen.
Mensen die huis en haard hebben verlaten, moeten een veilig onderkomen krijgen. We zijn ons ervan bewust dat het draagvlak hiervoor soms kwetsbaar is. Integratie is geen keuze maar een morele verplichting. Daarom willen we dat nieuwkomers zo snel mogelijk opgenomen worden in onze samenleving. Dit kan door nieuwkomers zo snel mogelijk deel te laten nemen aan (vrijwilligers)werk en participeren in verenigingen.
De gemeente moet de taakstelling voor huisvesting van statushouders halen, maar bewaakt ook dat dit zo min mogelijk tot verdringing op de huizenmarkt leidt. Dit kan door (tijdelijk) extra huisvesting te realiseren, en door het verbouwen van bijvoorbeeld kantoorpanden tot woningen.
Actiepunten:
- De gemeente neemt actief haar verantwoordelijkheid voor het huisvesten van statushouders.
- Activiteiten vanuit de samenleving, zoals maatjes-/buddyprojecten die taal en participatie van nieuwkomers bevorderen worden omarmd.
6 Gezin, jeugd en onderwijs
Waar staat de ChristenUnie voor?
Kinderen en jongeren hebben de toekomst. Opgroeien in stabiele gezinnen geeft kinderen en jongeren de stevige basis die ze in toekomst nodig hebben. De gemeente moet daarom inzetten op veilige gezinnen, scholen en buurten. De ChristenUnie wil dat kinderen zo dicht mogelijk bij huis onderwijs en zorg kunnen krijgen, óók zij die extra ondersteuning nodig hebben. In de gemeente moet elk kind zich thuis en ondersteund kunnen voelen ongeacht cultuur, identiteit en achtergrond van het gezin.
6.1 Ondersteuning van kinderen en jongeren
Investeren in gezinnen
Stabiele, sterke en liefdevolle gezinnen vormen de veilige basis voor gelukkige kinderen die zich goed ontwikkelen. De ChristenUnie Hellendoorn wil dat gezinnen de juiste handvatten krijgen. Handvatten om te investering in sterke liefdevolle gezinnen.
Dit bevat twee pijlers.
Ten eerste moet de geboortezorg niet enkel gericht zijn op de lichamelijke voorbereiding op de komst van een kindje, maar ook op de mentale voorbereiding. Dit kan door ouderschapscursussen via consultatiebureaus aan te bieden. In Hellendoorn gaan we daarnaast met de Jeugdgezondheidszorg/GGD extra inzetten op de eerste 1000 dagen van een kind. Deze 1000 dagen zijn essentieel in de kansen van een kind op een stabiele ontwikkeling.
Ten tweede zetten we ons in de gemeente in om het percentage echtscheidingen zo laag mogelijk te houden en goede ondersteuning te bieden in het geval van scheidingen. In de huidige cultuur zijn de verwachtingen van relaties hoog en tegelijkertijd is trouw in relaties niet vanzelfsprekend. Vaak is deze kwetsbare periode voor kinderen erg ingrijpend. Goede ondersteuning is hierbij erg belangrijk voor zowel kind als ouder.
Actiepunten:
- Met professionals uit het veld voert de gemeente het preventief (v)echtscheidingsbeleid uit, allereerst gericht op het laagdrempelig en vrijwillig versterken van relaties van alle ouders maar daarnaast ook op tijdige hulp als een scheiding onvermijdelijk is.
- Er wordt in de gemeente mentale voorbereiding aangeboden bij de komst van een kindje.
Effectieve ondersteuning
Door de jeugdzorg te decentraliseren heeft het Rijk het vertrouwen uitgesproken in gemeenten dat zij samen met de jeugdzorgaanbieders de jeugdhulp kunnen organiseren. Om deze transformatie echt te laten slagen moet er verder ingezet moeten worden op niet alleen voldoende middelen van het Rijk voor deze taak maar ook op een integrale blik op de achtergrond van
de problemen van kinderen en jongeren die zich melden bij de jeugdhulp.
De ChristenUnie Hellendoorn pleit voor korte lijntjes tussen gemeente, huisarts, scholen en kinderopvang. Zo kan worden ingezet op preventie en wordt in veel gevallen voorkomen dat op termijn doorstroming naar duurdere en zwaardere vormen van zorg nodig is. Tegelijkertijd ondersteunt het de leerkracht die met zijn of haar zorgen over een kind, samen met ouders, terecht kan bij een professional, die de zorg overneemt of aanvult.
Actiepunten:
- De gemeente zorgt, samen met de zorgpartners, voor continuïteit van zorg en ondersteuning als jongeren in de jeugdzorg 18 jaar worden.
- De gemeente biedt tienermoeders ondersteuning, zorg en begeleiding.
- De gemeente ondersteunt de werving van pleegouders en zorgt voor voldoende deskundige ondersteuning, zodat kinderen, als dat wenselijk is opgevangen kunnen worden in hun eigen omgeving en pleegouders het volhouden.
- De ChristenUnie Hellendoorn wil aandacht voor de psychische gezondheid bij jongeren, kinderen en ouders, extra inzet op het voorkomen van eenzaamheid, depressies en suïcide onder jongeren.
6.2 Onderwijs
Kleine scholen zijn vaak scholen die sterk geworteld zijn in hun omgeving. De ChristenUnie heeft zich zowel landelijk als op lokaal niveau ingezet voor het behoud van kleine scholen.
Hierbij moet de kwaliteit van scholen wel gewaarborgd blijven. We moeten verder kijken dan alleen leerlingaantallen. Dat blijft de ChristenUnie Hellendoorn in de komende tijd doen.
Helaas ontstaan er regelmatig problemen bij de overgang van kinderen en jongeren van de ene naar de andere vorm van onderwijs. Om die reden stimuleert de gemeente samenwerking tussen voor- en vroegschoolse voorzieningen en het onderwijs, maar ook de samenwerking tussen het primair onderwijs en het voortgezet onderwijs en het onderwijs dat daarop volgt.
De ChristenUnie Hellendoorn stimuleert een warme overdracht zeker waar het gaat om kwetsbare jongeren.
Ook de overdracht naar de arbeidsmarkt geeft regelmatig problemen. Daarom zet ChristenUnie Hellendoorn in op voldoende stageplekken in onze omgeving, waar mogelijk in samenwerking met andere gemeenten.
Actiepunten:
- De ChristenUnie Hellendoorn blijft zich inzetten, binnen redelijke grenzen, voor behoud van kleine scholen.
- De gemeente versterkt waar mogelijk de samenwerking met de Samenwerkingsverbanden Passend Onderwijs PO en VO.
- De ChristenUnie Hellendoorn vindt dat de gemeente Hellendoorn stageplaatsen beschikbaar moet stellen voor de jongeren uit de eigen gemeente. Waar de kansen bestaan sluit de gemeente aan bij bedrijven. We vragen vooral aandacht voor stages van
(v)mbo-leerlingen.
7 Werken en ondernemen
Waar staat de ChristenUnie voor?
De ChristenUnie staat voor een economie die er is voor mensen in plaats van andersom. Een goede markt komt tot haar recht als arbeid en kapitaal geen tegengestelde krachten zijn en als ondernemers, werkgevers en werknemers van elkaars talenten profiteren.
7.1 Duurzame werkgelegenheid
In onze gemeente zijn bedrijven en ondernemers onmisbaar. Ze zijn van grote waarde voor onze economie en leefbaarheid. Ze creëren werk en zorgen voor innovaties.
Een sterke lokale en regionale economie is een randvoorwaarde en een middel om andere doelen te realiseren. De economie draait niet alleen om groei en consumeren, maar ook om de kwaliteit van leven.
Actiepunten:
- Het hebben van een bedrijf aan huis moet een kleine zelfstandige niet onnodig moeilijk worden gemaakt.
- Bedrijven moeten voldoende ruimte krijgen om zich uit te breiden en te vestigen in onze gemeente.
- Bij de herinrichting of renovatie van de openbare ruimte betrekt de gemeente ondernemers bij de planning en de werkzaamheden om draagvlak te creëren en de overlast te beperken.
- De gemeente stimuleert de circulaire economie door kenniskringen die zich richten op het besparen van grondstoffen en energie en die zich richt op het gebruik maken van elkaars warmte of energie.
7.2 Werken en rusten
De ChristenUnie Hellendoorn hecht grote waarde aan een goede balans tussen werken, zorgen en rusten. De ontwikkeling naar een 24-uurs economie lijkt niet te stoppen. Tegelijkertijd zien we mensen op zoek naar meer rust en onthaasting. Onze samenleving en economie gedijen als er rustmomenten zijn. Vanuit onze christelijke levensovertuiging genieten wij van de zondag als collectief rustmoment. God geeft ons niet voor niets zes dagen om te werken en een zevende dag om te genieten van rust, kerkdiensten, verstilling en van gezin en familie.
We zien dat door de toename van koopzondagen veel kleine zelfstandigen het extra moeilijk hebben gekregen en soms zelfs door eigenaren van winkelcentra worden gedwongen hun winkel op zondag open te stellen.
Actiepunten:
- Winkeliers mogen niet gedwongen worden om hun winkel op zondag te openen. De gemeente moet dit garanderen en bewaken.
- De ChristenUnie Hellendoorn is niet voor verruiming van de zondagsopenstelling van winkels.
7.3 Recreatie en toerisme
Er is een groeiend belang van recreatie en toerisme in onze gemeente. Het Nederlands Bureau voor Toerisme & Congressen geeft aan dat het aantal toeristen en vakantiegangers in eigen land flink gaat groeien de komende jaren. Hierbij vindt de ChristenUnie Hellendoorn het van belang dat er passend beleid op toerisme komt. Beleid waarin de aantrekkelijkheid voor omgeving wordt meegenomen, bereikbaarheid en belastingen worden meegenomen en dat aansluit op de nieuwe plannen voor Nationaal Park Sallandse Heuvelrug en Twents Reggedal.
Actiepunten:
- Naast de ontsluiting van onze toeristische trekpleisters zet de ChristenUnie Hellendoorn op een optimale ontsluiting van fiets-, loop- en kanoverbindingen, voor zowel recreatie als het woon-werkverkeer. Daarbij dienen de natuur en het milieu zo min mogelijk belast te worden.
- In het nog te ontwikkelen beleid dienen de intensiviteit van toerisme en de kwaliteit van de leefbaarheid van de lokale bevolking in balans te zijn.
7.4 Waardering van voedsel
Het is belangrijk om te weten waar ons eten vandaan komt. Ook de lokale overheid kan een andere eetcultuur bevorderen door bij te dragen aan meer lokale, biologische en gezondere producten en voedselketens.
Actiepunten:
- De komende periode wil de ChristenUnie Hellendoorn dat de gemeente samen met boeren, voedselproducenten en de (super)markt gaat inzetten op het promoten van het eten van lokale producten.
- De gemeente faciliteert de mogelijkheid voor lokale voedselproducenten om hun producten te verkopen op de (week)markten.
7.5 Gezonde agrarische sector
De ChristenUnie Hellendoorn is trots op onze agrarische sector en heeft hart voor boeren en tuinders. In de gemeente hebben wij zo’n 250 boeren die een groot deel van het buitengebied beheren. Deze sector heeft echter met vele ontwikkelingen en opgaven te maken. Voor hen en de leefomgeving is het van belang dat de gemeente in een ondersteunende rol faciliteert.
Hiervoor zal de inzet van de agrarisch ambtenaar en de erfcoaches gecontinueerd moeten worden. Agrariërs moeten de ruimte krijgen om zich te ontwikkelen waar dat gewenst is, daarnaast is het stimuleren van bedrijfsovername en het ondersteunen bij zorgvragen van groot belang.
Actiepunten:
- De gemeente zorgt voor de continuering van de erfcoaches en de agrarisch ambtenaar in onze gemeente. Deze moeten voldoende middelen en faciliteiten hebben om hun werk te blijven doen. Hier moet dus ook financiële ruimte voor zijn.
- Bij het opstellen van een visie op het buitengebied wil de ChristenUnie Hellendoorn inzetten op een toekomstbestendige agrarische sector. Kernwoorden: kringlooplandbouw en lokale voedselketens.
- Boeren die zich willen ontwikkelen of verbreden, denk hierbij bijvoorbeeld aan investeren in groene energie, moeten hier de ruimte en middelen voor kunnen krijgen.
- De gemeente ondersteunt boeren in het buitengebied bij het beheer van landschap(selementen) en stelt daar middelen voor beschikbaar. Deze bepalen namelijk voor een groot deel het beeld van onze aantrekkelijke leefomgeving.
- De ChristenUnie Hellendoorn vindt een goede relatie tussen overheid en agrariërs belangrijk. De gemeente zet zich dan ook in om te investeren in deze relatie.
8 Meedoen op de arbeidsmarkt
Waar staat de ChristenUnie voor?
Wij vinden het van groot belang dat iedere inwoner betrokken blijft bij de samenleving.
Hiervoor heeft het grote waarde dat wij er als gemeente op inzetten dat zo veel mogelijk inwoners een baan hebben en de andere groep goede regelingen geboden krijgt. De ChristenUnie Hellendoorn vindt namelijk dat niemand in Hellendoorn aan zijn of haar lot mag worden overgelaten. Dit vraagt niet alleen om een goede manier van omgaan met de sociale zekerheid maar vooral om het scheppen van randvoorwaarden waarbinnen mensen zelf aan perspectief kunnen werken.
8.1 Aan het werk
De arbeidsmarkt is constant aan het veranderen. Naast vaste contracten bij bedrijven, beginnen steeds meer mensen voor zichzelf als ZZP’er. Binnen de zorg, logistiek, en de bouw volgen de technologische ontwikkelingen elkaar snel op. Nieuwe beroepen komen op en mensen die al lang in een bedrijf werken, zullen vaker moeten worden bij- of omgeschoold. Voor de een is dat vanzelfsprekend, voor de ander is dat lastig. De ChristenUnie Hellendoorn ziet graag dat overheid, onderwijs en ondernemers samen optrekken om mensen aangehaakt te houden in deze ontwikkelingen. Er zijn positieve resultaten van mentorprojecten, JobHulpMaatjes, meester-gezel-constructies en coachingstrajecten, waarbij vrijwilligers werkzoekenden ondersteunen of waarbij ondernemers als een mentor startende ZZP’ers op weg helpen.
Voor mensen met een beperking moet het vanzelfsprekend zijn dat ook zij de mogelijkheid krijgen om hun talenten in te zetten, of dat nu via betaald, of via vrijwilligerswerk is. De gemeente geeft hier zelf het goede voorbeeld in, en maakt bedrijven enthousiast hiervoor, ook door ze te ontzorgen.
Mensen met een beperking verdienen aandacht en begeleiding op de werkvloer door een coach of een collega die kennis heeft van de problemen die ze dagelijks ervaren. Dit zorgt voor meer begrip van collega’s en meer werkplezier bij de werknemer. De ChristenUnie Hellendoorn is voor een coöperatieve samenwerking tussen Sociale Werkplaats en werkgevers.
Re-integratietrajecten die de kansen op betaald werk aantoonbaar verhogen moeten juist worden gestimuleerd. De gemeente zoekt betrouwbare en ‘vaste’ partners zodat we duurzame plaatsingen realiseren, waardoor 55-plussers, mensen met psychische klachten en andere re-integranten, een waardevolle plek krijgen.
Actiepunten:
- De ChristenUnie Hellendoorn wil dat er aparte aandacht is voor re-integratie van 55-plussers en mensen met psychische klachten omdat deze groepen aan andere aanpak vragen.
- De gemeente zoekt in samenwerking met het bedrijfsleven naar kwalitatief goede en voldoende beschutte werkplekken en naar begeleiding vanuit de samenleving via vrijwilligers.
- De gemeente neemt, in samenwerking met het bedrijfsleven, verantwoordelijkheid voor voldoende participatiebanen.
Nieuwkomers en arbeidsmigranten
Voor nieuwkomers is het voor een goede integratie van belang dat zij snel aan de slag kunnen.
Ook voor hen geldt: hoe eerder, hoe beter. Er wordt aan vluchtelingen maatwerk geboden om een opleiding te volgen, een leerwerktraject te doen of stage te lopen. Binnen de nieuwe inburgeringswet zijn hiervoor voldoende mogelijkheden. Ook arbeidsmigranten zijn een kwetsbare doelgroep.
De ChristenUnie Hellendoorn is voorstander van lokaal beleid dat bijdraagt aan integratie en dat het risico op uitbuiting, dakloosheid en overlast beperkt.
Actiepunten:
- De gemeente sluit een convenant met betrokken werkgevers en uitzendbureaus, waarin afspraken staan over inschrijving BRP, huisvesting, arbeidsomstandigheden en rechten en plichten van arbeidsmigranten.
- In onze gemeentelijke wetgeving (APV) komen regels over o.a. de exploitatievergunning en andere regels (overlast, het aantal personen per woning, enz.) rond het huisvesten van arbeidsmigranten.
8.2 Armoede en preventie
Te veel kinderen groeien in armoede op. Deze armoede leidt vaak tot sociale problemen, slechtere schoolprestaties en armoede levert veel stress op. De vicieuze cirkel van achterstand, waarbij armoede van generatie op generatie over gaat, wil de ChristenUnie Hellendoorn doorbreken.
Schulden
Om te voorkomen dat voor zowel mensen zelf, als ook voor schuldeisers en de samenleving de gevolgen van schulden zich in rap tempo opstapelen, vindt de ChristenUnie Hellendoorn dat de gemeente snelle en toegankelijke schuldhulpverlening moet bieden.
Vrijwilligersorganisaties, die de samenleving ten goede komen, zoals stichting BOOM en de Voedselbank moeten altijd op gemeentelijke steun kunnen rekenen. Wij zijn dankbaar voor het kostbare werk dat zij doen.
Actiepunt:
- De ChristenUnie Hellendoorn zet in op kortere schuldhulptrajecten met goede begeleiding, zodat mensen sneller zicht hebben op een schone lei.
9 Mobiliteit
Waar staat de ChristenUnie voor?
Goede wegen, paden en OV-verbindingen zijn noodzakelijk om economische, sociale en culturele activiteiten te ondernemen. Mobiliteit brengt mensen bij elkaar. Maar de groeiende mobiliteit mag niet ten koste gaan van onze leefomgeving.
De ChristenUnie Hellendoorn gaat zich de komende periode verder inzetten voor verduurzaming van de mobiliteit (volledig CO2-neutraal in 2040), voor het vermijden van overbodig verkeer en voor vergroting van het aandeel lopen, fietsen en openbaar vervoer in de totale mobiliteit in Hellendoorn.
Om deze duurzame mobiliteitstransitie te realiseren investeren we in sociaal veilige wandelroutes, in meer ruimte voor de fiets met een fijnmazig netwerk van doorfietsroutes met een hoge kwaliteit, in snelle, frequente en rechtstreekse busverbindingen en in een goede afstemming tussen mobiliteit en ruimtelijke ontwikkeling. De gemeente is (samen met provincie en Rijk) verantwoordelijk voor infrastructuur van hoog niveau.
Elektrische auto’s vindt de ChristenUnie Hellendoorn een positieve ontwikkeling waarin we graag meedenken. Zo moet er gekeken naar of het aantal oplaadpunten toereikend is. Wel is het van belang dat we bewust zijn van de belasting op de wegen en daarbij horend het extra wegenonderhoud.
9.1 Verkeersveiligheid
Verkeersveiligheid draagt bij aan een prettige woon- en leefomgeving en heeft daarom hoge prioriteit. Verkeersveiligheid moet de gemeente integraal aanpakken. Uitgangspunt voor het inrichten en reconstructie van de verkeersinfrastructuur is het Duurzaam Veilig principe:
wegen zo inrichten dat voor weggebruikers de maximum snelheid al duidelijk blijkt uit de weginrichting en zij hun snelheid hieraan aanpassen.
Actiepunten Voetgangers:
- Barrières voor voetgangers moeten verdwijnen, te beginnen bij basisscholen, winkelcentra, zorgvoorzieningen en andere belangrijke ontmoetingsplekken en de looproutes daar naar toe.
- Verhoogd liggende trottoirs moeten op elke hoek voorzien zijn van op- en afritbanden voor rolstoelen, rollators en kinderwagens.
Actiepunten fietsers:
- De ChristenUnie Hellendoorn wil een ambitieuze fietsagenda voor Hellendoorn gericht op groei van het fietsverkeer. Fietspad Daarle-Daarlerveen krijgt hierbij prioriteit.
- De ChristenUnie Hellendoorn gaat zich inzetten voor oplaadpunten voor elektrische fietsen en watertappunten bij culturele plekken.
Actiepunten openbaar vervoer:
- De gemeente moet lobbyen bij Rijk en provincie voor investeringen in het OV zoals het verdubbelen van het spoor tussen Zwolle en Wierden en het realiseren van de Nedersaksenlijn.
- De gemeente spant zich in om de kleine kernen goed bereikbaar te houden voor het OV. Als reguliere OV-lijnen niet haalbaar zijn, moet er gekeken worden naar een rendabel alternatief.
Actiepunten parkeren:
- De gemeente ondersteunt bewoners die hun straat één maand autovrij willen maken. In deze maand testen bewoners alternatieven voor de auto en is er in deze leefstraat meer ruimte voor ontspanning, spel en ontmoeting.
- Zoveel mogelijk benzinestations in Hellendoorn moeten een mogelijkheid krijgen voor het snelladen van auto’s. Ook verkennen we de mogelijkheid dit te realiseren op parkeerterreinen van supermarkten en winkelcentra.
- De gemeente onderzoekt samen met de brandweer het risico op brand bij elektrische laadpalen. De gemeente onderzoekt daarnaast welk aanvullend beleid nodig is om elektrisch rijden een succes te maken bijvoorbeeld door extra oplaadpunten en extra wegenonderhoud.
Actiepunten verkeersveiligheid:
- De ChristenUnie Hellendoorn pleit voor het weren van vrachtwagens uit het centrum van Nijverdal.
- Voor een veilige en goede verbinding tussen Oost- en West-Nijverdal is een verbetering van de kruising van de Molenweg met de Smidsweg noodzakelijk, bijvoorbeeld door aanleg van een rotonde.
Actiepunten Automobiliteit:
- Om achterstanden in het onderhoud te voorkomen moet de gemeente werken met actuele onderhoudsplannen voor de (vaar)wegen en bruggen. Bij onderhoud overlegt de gemeente met externe partijen op het gebied van kabels en leidingen zodat de weg maar een keer ‘open’ hoeft.
10 Kunst, cultuur en sport
10.1 Kunst en cultuur
Waar staat de ChristenUnie voor?
Cultuur draagt bij aan een juiste balans tussen in- en ontspanning. Een balans die in onze drukke maatschappij juist van groot belang is. Daarbij verrijken kunst, cultuur en creativiteit de samenleving. Ze kunnen confronteren, stilzetten, ontspannen, wakker schudden en verbinden.
ChristenUnie Hellendoorn pleit ook de komende vier jaar weer voor cultuur en sport in de breedte: bereikbaar, betaalbaar en waardevol voor alle inwoners.
Voor de leefbaarheid en de economie van onze gemeente zijn de culturele sector en alle bijbehorende organisaties, zoals het Zinintheater en de bibliotheek, van grote waarde.
De afgelopen jaren hebben we het succes van de Cultuurcaravaan meegemaakt. In de Cultuurcaravaan kwamen bestuur en burger samen. Hierbij had de burger veel te zeggen over cultuur. Kunst en cultuur zijn eerst en vooral van en voor de samenleving. Maar er was ook behoefte aan een breder netwerk. Het succes van de CultuurCaravaan willen we dan ook graag voorzetten. Maar het liefst in een georganiseerde structuur. Hierbij is het belangrijk dat er toegankelijk aanbod van kunst en cultuur is, met name voor jongeren.
Actiepunten:
- Cultuureducatie voor alle kinderen. Dichtbij en betaalbaar. Kinderen uit gezinnen in armoede kunnen korting krijgen of gratis deelnemen. Dit wordt ook meegenomen in subsidievoorwaarden voor culturele instellingen.
- De gemeente blijft samenwerking stimuleren tussen burgers, scholen en culturele voorzieningen in het project Cultuurcaravaan. Waar mogelijk onder een breder platform waardoor organisatie beter gewaarborgd wordt.
Bibliotheken en overige culturele accommodaties
Bibliotheekvoorzieningen staan, mede door veel bezuinigingen, meer en meer onder druk. De ChristenUnie Hellendoorn wil sluiting van buurt-/dorpsvestigingen zoveel mogelijk voorkomen.
Multifunctioneel, innovatief en duurzaam denken is de oplossing. Zo kunnen er creatieve, alternatieve haal- en brengsystemen worden ontwikkeld ter versterking of vervanging van het huidige bibliotheekwerk. Immers, de bibliotheek en andere ontmoetingsruimten zijn met name voor kinderen, laaggeletterden, ouderen en nieuwe inwoners van grote waarde.
Actiepunten:
- Gebouwen worden zoveel mogelijk multifunctioneel benut; om het gebruik te optimaliseren, maar ook om dwarsverbanden tussen (brede) scholen, verenigingen, kinderopvang, bibliotheken en muziekscholen, zorginstellingen, etc., te vinden en te versterken.
- Investeren in dure cultuurgebouwen is soms nodig maar moet kritisch beoordeeld worden op nut, noodzaak en de financiële haalbaarheid en houdbaarheid op lange termijn.
- De gemeente investeert in de initiatieven die uitgevoerd worden om het percentage laaggeletterden omlaag te brengen, zodat er voor iedereen die zijn vaardigheden wil verbeteren een aanbod van goede kwaliteit in de buurt bereikbaar is.
Monumenten en (kerkelijk) erfgoed
Erfgoed en monumenten zijn beeldbepalende elementen. Het zijn bakens in een veranderende wereld en brengen herinneringen met zich mee. Goed onderhoud en beheer van erfgoed en monumenten vinden we belangrijk. Veel kerken verliezen echter hun functie en daardoor dreigt leegstand en achterstallig onderhoud. Daar waar kerken niet behouden kunnen worden, wil de ChristenUnie Hellendoorn samen met gemeente en betreffende kerk(en) kijken naar een waardige alternatieve bestemming. Ook bij ander erfgoed en monumenten is een waardige invulling ons streven.
Actiepunt:
- ChristenUnie Hellendoorn wil leegstaande kerken een waardige alternatieve bestemming geven.
Musea
Musea hebben een cultuurhistorisch belang. Enerzijds om te bewaren en te beheren, anderzijds om door te geven en te leren. Het bewaren en beschermen van objecten, gebouwen, monumenten, documenten en gegevens uit de al dan niet lange lokale/regionale geschiedenis vraagt zorgvuldigheid.
10.2 Sport
Waar staat de ChristenUnie voor?
Bij sporten staan plezier en gezondheid voorop. Sport bevordert daarnaast een gezonde en vitale samenleving en het brengt mensen samen. Daarom kiest de ChristenUnie Hellendoorn voor een toegankelijke sportwereld waarin iedereen kan meedoen met voldoende sportfaciliteiten. We stimuleren de breedtesport in Hellendoorn. Jong, oud, mindervalide, arm, getalenteerd of gewoon gezellig met elkaar; voor iedereen moet sport beschikbaar zijn.
Sport dichtbij
Het stimuleren van sport in alle facetten van de samenleving, ongeacht leeftijd, inkomen of beperking, staat hoog in het vaandel bij de ChristenUnie Hellendoorn. De ChristenUnie Hellendoorn pleit voor toegankelijke sportclubs met een sterke verbinding tussen het sociale en het gezondheidsdomein.
Maar in de gemeente nodigen ook de verschillende fiets-, wandel- en hardlooproutes uit tot bewegen en meedoen.
Speelbeleid
In het speelbeleid staan bewegen, ontmoeten, sporten en spelen voorop. Hierbij levert de speeltuin een groot aandeel. We hebben in de gemeente al een goede basis staan. Deze basis wil de ChristenUnie Hellendoorn waarborgen. Daarnaast moeten we oog houden op de kinderdichtheid per wijk en vernieuwde concepten. Buurplekken, steunplekken en straatplekken vormen de kern voor bewegen, ontmoeten, sporten en spelen op alle niveaus voor alle inwoners. De ChristenUnie Hellendoorn vindt het belangrijk dat we niet enkel naar speeltoestellen kijken, maar ook naar andere vormen van plekken die aansporen tot bewegen, ontmoeten, sporten en spelen. Natuurlijk wordt ook nagedacht hoe mindervaliden een volwaardige plek in het speelbeleid krijgen of behouden.
Actiepunt:
- De ChristenUnie Hellendoorn stimuleert een breed speelbeleid.
Sportaccommodaties
Naast het zo beweegvriendelijk mogelijk inrichten van de openbare ruimte is het belangrijk dat de sportaccommodaties goed onderhouden, toegankelijk voor mensen met een beperking en veilig zijn.
De gemeente staat in nauw contact met de sportverenigingen, heeft de behoefte aan voorzieningen goed in beeld en probeert alle verenigingen op een eerlijke maar ook financieel passende manier te bedienen. Daarbij houdt de gemeente rekening met een goede spreiding van sportvoorzieningen over onze gemeente.
Actiepunten:
- Sportaccommodaties moeten zo veel mogelijk toegankelijk zijn voor mensen met een beperking.
- De gemeente ziet erop toe dat iedereen die er recht op heeft, het Jeugdsportfonds weet te vinden.
- De ChristenUnie Hellendoorn pleit voor energieneutrale sportaccommodaties.