Raadselachtige reactie op stellingen de week van Hellendoorn en Nijverdal is niet van de ChristenUnie

CU-Logo-Hellendoorn-Impact-in-Cirkel.pngwoensdag 09 maart 2022

In De week van Nijverdal (week 10) staan 5 stellingen met daarbij een reactie van de 7 lokale partijen in de gemeente Hellendoorn. Het stuk van ChristenUnie Hellendoorn is niet geplaatst. Er staat echter wel een reactie met het logo van de ChristenUnie in de krant. Die reactie past totaal niet bij de ChristenUnie en wij nemen daar stellig afstand van. Het is nog niet duidelijk hoe dit heeft kunnen gebeuren, maar de uitgever heeft toegezegd het op te lossen.

Hieronder staan alvast de stellingen met de echte reactie van ChristenUnie Hellendoorn:

  1. Er moet een loket voor vertrouwelijke klachten en vragen bij de gemeente komen. 
    Beetje oneens. Er is al een onafhankelijke klachtencommissie. Als er behoefte is kan het een goed idee zijn om een apart loket te maken of een onafhankelijk persoon waar je een afspraak voor klachten/vragen kunt stellen. De beantwoording van vragen kan dan wel lastiger worden, omdat een echt onafhankelijk persoon niet zomaar bij alle informatie kan komen.
  2. Er moet niet meer hoogbouw komen in Hellendoorn en Nijverdal om de dorpse uitstraling te behouden.
    Oneens. De roep om (passende) woningen is groot. De druk op de ruimte neemt toe. We moeten erg goed afwegen hoe we de grond die (nog) er is gaan gebruiken. Bij elk plan moet gekeken worden naar de visie op wonen. Nijverdal en Hellendoorn zijn best wel verschillend. Hellendoorn heeft bijvoorbeeld een veel langere geschiedenis en een andere uitstraling dan Nijverdal en daar is hoogbouw al snel niet passend, terwijl er in Nijverdal echt wel locaties zijn waar hoogbouw mogelijk is.Er is veel behoefte aan appartementen en dus is het ook logisch dat er dan hoogbouw komt.
  3. Er moet een ski- en rodelbaan met borstels komen op de Sallandse Heuvelrug.
    Oneens. Toerisme is belangrijk voor onze gemeente, maar we moeten een goede afweging maken tussen rust en recreatie. Bij een ski- en rodelbaan belast je natuur en milieu enorm. Er is geen sneeuw aanwezig én er zouden enorm veel bomen worden gekapt. Daarom lijkt het de ChristenUnie geen goed idee. We staan open voor bijzondere vormen van toerisme, maar we hebben vooral ook zorg voor de schepping. We moeten af van het idee dat alle natuur maakbaar is en beseffen dat we ons best moeten doen voor natuurbehoud. We hebben de natuur nodig, de natuur heeft ons niet nodig.
  4. Er moet aandacht komen voor stoppen agrariërs om het stikstofprobleem op te lossen.
    Oneens. Er is op dit moment gelukkig al aandacht voor agrariërs. Juist doordat er veel op de agrariërs afkwam en afkomt, heeft de ChristenUnie vier jaar geleden al gepleit voor een ambtenaar agrarische zaken die samen met de agrariërs kijkt wat in hun situatie het beste is. Als een agrariër wil stoppen om wat voor reden dan ook, kan hij met de agrarisch ambtenaar en de ervencoach om de tafel gaan zitten om te kijken wat er kan en wat hij wil. Het stikstofprobleem moeten we niet bij de agrariërs op het bordje leggen, maar met elkaar oplossen.
  5. Er moeten geen windmolens geplaatst worden in de gemeente Hellendoorn
    Oneens. De energiewerkgroepen kregen de ruimte om met plannen voor duurzame energie te komen. Alle plannen zijn voor zonne-energie. Daar gaan we dus voor. Windmolens sluiten we niet uit als oplossing, omdat wij verwachten dat zonne-energie mogelijk tot hogere maatschappelijke kosten gaat leiden en misschien niet genoeg is.

    Wij willen energiebronnen met zo weinig mogelijk overlast en zichthinder. Als we daar niet aan ontkomen vanwege de grote energieopgaven, dan geven we voorkeur aan geclusterde oplossingen op plaatsen waar die het beste zijn in te passen. Voor alle energieoplossingen geldt dat wij inzetten op langetermijneffecten waarbij hergebruik van materialen voorop staat.

« Terug