Gedragscode cultuur

dinsdag 14 maart 2006

Gedragscode cultuur

Het voorstel van de ChristenUnie (CU) een gedragscode op te nemen in de Cultuurnota High Five werd vorige maand in de commissie-Samenlevingszaken al afgeschoten. Toch zocht fractievoorzitter Willie Roskam-Kroeze gisteren alsnog steun in de gemeenteraad voor zo’n code.

Een theatergezelschap dat met ironische ondertoon een predikant uitbeeldt, is dat kwetsend? Roskam-Kroeze vindt in ieder geval van wel. Zwaar geëmotioneerd verliet zij dinsdagavond dan ook de door de PvdA georganiseerde jongerenavond, nadat een theatergroep een predikant nadeed. ‘Ik vind het niet eens zo kwetsend voor mij, maar het kwetst God, de Almachtige’, stelde Roskam gisteren in de raadsvergadering.
Met deze opmerking plaatste zij de gemeente Hellendoorn even in de discussie, zoals die naar aanleiding van de Deense spotprenten momenteel wereldwijd wordt gevoerd. De centrale vraag hierbij is of de overheid handhavend moet optreden als er spot met religie wordt gedreven? Roskam-Kroeze wil dat de gemeente cultuur-en kunstuitingen van te voren toets aan artikel 147. Dit artikel verbiedt godslastering, maar is momenteel ’dode wetgeving’.
Maar zoals dit voorstel in februari al slecht viel in de commissie Samenlevingszaken, zo weinig bijval kreeg de CU-fractieleider ook in de raad. Wel toonden partijen begrip voor haar. ‘Ook wij maken ons zorgen over normvervaging’, stelde fractievoorzitter Thea ten Have van BurgerBelang.

« Terug

Reacties op 'Gedragscode cultuur'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.