Fractieflits 7

fractieflits+margreeth.jpgzaterdag 25 februari 2023

21 februari 2023 werd het collegeprogramma aan de raad gepresenteerd. We hebben daar bijna een jaar op moeten wachten. In de meeste gemeentes is het college sneller.

De fractie heeft ons verkiezingsprogramma naast het collegeprogramma gelegd en gezien dat er veel overeenkomsten waren. Een paar belangrijke verschillen hebben we in een motie gezet. De bedoeling is om deze punten op te laten nemen in het collegeprogramma.

Concreet

Wat willen wij bij het collegeprogramma voegen? En gaat dat lukken?

  • Biodiversiteit: niet alleen aandacht voor heggen, bomen en struiken maar de hele flora en fauna. Wethouder Dubbink heeft gezegd dat het college dit meeneemt.
  • Ondermijning: niet alleen aandacht voor wat de gemeente en de bedrijven kunnen doen, maar ook wij als inwoners. Met Meld Misdaad Anoniem die vanaf 1 maart actief is, zijn we al een stap verder.
  • Lobby Nedersaksenlijn. Wethouder Nijenbanning gaat naast lobbyen voor verdubbeling van het spoor Zwolle- Enschede ook lobbyen voor de Nedersaksenlijn.
  • Toekomstbestendig bouwen. Goed dat er aandacht is voor bestaande woningen die verduurzaamd moeten worden, maar wij willen graag dat er ook toekomstbestendig en strategisch gebouwd gaat worden. Wethouder Oord geeft aan dat dit zeker gebeurt omdat het ook in de Woonvisie staat.
  • Global goals. Hier heeft Anja van den Dolder de vorige periode zich hard voor ingezet. Goed om te horen dat de Global goals toch niet gaan verdwijnen maar bij de voorstellen benoemd zullen worden.

Samengevat

De ChristenUnie ziet een programma met potentie waarin het financieel kader en de planning missen en waarin veel actiepunten of al lopen of niet concreet zijn, geen richting geven. We hebben een sterke bedenking bij de maatschappelijke diensttijd.

Wij zijn trots dat onze constructieve houding winst op meerdere punten heeft opgeleverd. ChristenUnie Hellendoorn blijft inzetten op samen, coalitie en oppositie, de gemeente beter maken. Door de verschillen heen, verbinding blijven zoeken.

ChristenUnie wenst het college veel succes en zegen met dit programma en hoopt dat het programma snel concreter gemaakt kan worden.

« Terug