Leerlingenvervoer en heel veel vragen tijdens raadsvergadering maart

maandag 19 maart 2007

Wat eigenlijk een korte raadsvergadering had moeten worden is uiteindelijk uitgelopen op een zeer lange vergadering die voornamelijk gevuld werd met vragen door de diverse raadsfracties en een emotionele discussie over de kwaliteit van het leerlingenvervoer. Tenminste dat was de bedoeling geweest. De meeste uitspraken en mededelingen vanuit de raad gingen echter niet over het vervoer maar over de randvoorwaarden. Onder andere hogere kosten en langere afstanden naar de opstapplek. Dit is volgens ons echter wel belangrijk maar horen niet thuis onder het vervoer. De aanleiding tot deze europese aanbesteding ligt echter in de gigantisch hoge kosten groei van het vervoer. En door nu helder aan te geven wat we als gemeente van de vervoerder eisen kunnen we ook ingrijpen als er dingen niet goed gaan, zelfs een ontbindingsclausule zit er in. Dit was tot voor kort niet mogelijk. We zijn dan ook van mening dat er binnen de leidraad die is opgesteld voor de aanbesteding mooie kansen zitten om goed vervoer aan de gebruikers aan te bieden. Wat we ook niet moeten vergeten is dat er reeds een aantal kinderen in een grote bus met (onbetaalde) ouderbegeleiding reizen. In deze groep zitten ook kinderen met een indicatie. Deze groep werkt al jaren met ouderbegeleiding, logisch lijkt het ons dus als dit ook voor de andere groepen ingesteld kan worden. De begeleidingscommissie heeft dit echter keihard naar de prullebak verwezen. Deze houding is voor ons dan ook onbegrijpelijk. De ouders blijven altijd voor hun eigen kinderen verantwoordelijk. Dit is niet iets wat op het bordje van de gemeente geschoven kan worden. De begeleidingscommissie is ook selectief in het bezoeken van fracties. Na de bespreking met de wethouder hebben wij als fractie geen bezoek van deze mensen gehad om te luisteren naar de moeilijkheden. We waren dan ook niet op de hoogte van de moeiten. Voor de rest wachten we af hoe de aanbesteding uitvalt en wat we er verder nog mee kunnen.


Over het indienen van het grote aantal vragen door de verschillende fracties zijn we wel teleurgesteld. Hoe moeilijk kunnen we het elkaar maken. Want uit geen van de vragen/antwoorden zijn actiepunten naar voren gekomen. We stellen dan ook voor om vragen voor het college gewoon bij de commissie vergaderingen te doen.

De rest van de bespreekpunten op de agenda waren redelijk snel doorlopen. We hopen dat de ambiance van de nieuwe raadszaal een positieve reactie teweeg zal brengen in het omgaan met elkaar. Ook de cursus die we als raad zullen gaan volgen zal zijn vruchten moeten afwerpen. We zullen zien.

« Terug

Reacties op 'Leerlingenvervoer en heel veel vragen tijdens raadsvergadering maart'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.