College betaalt ouderbijdrage terug!

ouderbijdragewoensdag 17 februari 2016

In Hellendoorn krijgen 37 gezinnen geld terug, dat ze hebben betaald voor de jeugdopvang van hun kinderen.

Hiermee komen burgemeester en wethouders tegemoet aan de oproep van de ChristenUnie en Groenlinks die hiervoor vorig jaar al aandacht vroegen.

Lees hieronder het artikel 'OUDERBIJDRAGE TERUGBETAALD' dat gisteren verscheen in de Tubantia:

Rijksoverheid wil niet betalen, maar dat vindt de gemeente Hellendoorn oneerlijk

In tegenstelling tot zo'n honderd andere gemeenten heeft Hellendoorn zich vorig jaar keurig aan de wet gehouden en aan het Centraal Administratie Kantoor (CAK) doorgegeven welke ouders via de gemeente jeugdhulp ontvingen.

Als gevolg hiervan zijn 37 Hellendoornse gezinnen door het CAK aangeslagen voor een ouderbijdrage, die in sommige gevallen opliep tot bijna 1.600 euro.

Het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft onlangs bekendgemaakt dat de Jeugdwet op dit punt wordt herzien en die ouderbijdrage met ingang van 1 januari wordt afgeschaft. Ouders die in 2015 een eigen bijdrage hebben betaald, worden hiervoor echter niet door de rijksoverheid gecompenseerd.

Volgens wethouder Johan Coes vindt het Hellendoornse college dat niet eerlijk en heeft het daarom besloten de betaalde ouderbijdrages terug te betalen.

Oproep

Hiermee komen burgemeester en wethouders bovendien tegemoet aan een oproep van GroenLinks en de ChristenUnie, die zich altijd tegen deze ouderbijdrage hebben gekeerd en het college zelfs opriepen om de Jeugdwet op dit specifieke punt niet uit te voeren. Zover wilden het college en de gemeenteraad echter niet gaan.

Coes erkent ronduit dat het college nooit rekening heeft gehouden met het scenario, dat het rijk deze bijdrage zelf zou afschaffen.

Dat besluit heeft te maken met het wijdverbreide verzet van tientallen gemeenten en de uitkomsten van een onafhankelijk onderzoek. Hieruit bleek namelijk dat de eigen bijdrage-regeling niet echt werkte. Het plaatsen van een kind in een jeugdinstelling leidde namelijk meestal niet tot een vermindering van de kosten voor de ouders. Die waren vaak meer geld kwijt vanwege de reiskosten (benzine) van en naar het opvangadres van hun kind.

In de gemeente Hellendoorn bleken 37 gezinnen al een bijdrage aan het CAK te hebben betaald. Het gaat hierbij in totaal om 36.005,38 euro.

In 22 van die 37 gevallen was sprake van 24-uurs zorg en eigen bijdrages, die varieerden van 1.249,92 tot 1.590,72 euro. Dat geld krijgen deze gezinnen nu dus teruggestort op hun rekening.

Dagbesteding

In 42 andere gevallen bleek dat de gemeente de gegevens nog niet had doorgegeven aan het CAK. Dat betrof vooral jeugdigen aan wie dagbesteding of dagopvang was toegekend. Die ouders hadden bijna 5.000 euro aan eigen bijdrage moeten betalen, maar hoeven dat nu dus niet meer te doen.

Bron: TC Tubantia, editie Reggestreek, 15-02-2016

« Terug

Reacties op 'College betaalt ouderbijdrage terug!'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.