Flexwoningen
Op de agenda van de raad van september stond een besluit om de crisis- en herstelwet in te zetten voor de bouw van flexwoningen. In dat besluit werden geen kaders meegegeven aan het college en ook was het niet duidelijk waar de raad nu ja tegen moest zeggen. De toelichting op het besluit zorgde voor verwarring: de doelgroep is spoedzoekers en het zou om verschillende projecten gaan. In de debatronde heeft Laurens Samsen duidelijk gemaakt dat de ChristenUnie blij is met flexwoningen. Wel heeft hij daar onze zorgen geuit dat het gewenst is om te labelen voor wie de flexwoning bestemd zijn, aangezien spoedzoekers een vage term is en veel groepen uitsluiten waar de vraag zeer groot is. Een mix van verschillende doelgroepen is altijd gewenst, dus hier ook. Er is enorme krapte op de woningmarkt dus de bouw van flexwoningen helpt de krapte iets kleiner te maken.
Na de debatronde heeft ChristenUnie drie moties opgesteld om het besluit beter te maken. Een motie is een verzoek of een opdracht aan het college. Het college kan een aangenomen motie naast zich neerleggen, maar dan heb je wel een probleem met de raad. Als eerste hebben we het college opgeroepen om te gaan labelen.
De gemeente Hellendoorn zegt: “Spoedzoekers zijn woningzoekenden zonder urgentie uit doelgroepen die moeilijk aan een woning komen.” Dat is een te vage groep en daarom dus labels zodat het eerlijker wordt.
De tweede motie ging over participatie. Om nu te zorgen dat je niet verrast wordt als omwonende hebben we extra aandacht voor een goede participatie gevraagd. Op de tribune zaten veel mensen uit de Koninginnestraat omdat ze bang waren dat er op het terrein van Hoi ook flexwoningen zouden komen. Dit was geen rare gedachte want dit werd genoemd in de toelichting van het besluit, maar dat was niet correct omdat dit besluit tot 31 december geldt en dan is er nog geen project voor de Koninginnestraat. Maar omdat de mensen van de Koninginnestraat in protest zijn gegaan heeft de wethouder wel duidelijk gezegd dat er met extra zorg en overleg gekeken gaat worden wat voor plannen gemaakt gaan worden voor de HOI-locatie.
De derde motie is wat technisch over een regionale huisvestingsverordening. Als gemeente heb je dan meer handvatten om woningen eerlijker te verdelen en beter grip te houden op de huurwoningmarkt. De wethouder heeft toegezegd dat ze dit punt gaat oppakken om te kijken of we tot een lokale en daarna regionale huisvestingsverordening komen.
Lokaal Hellendoorn diende motie 1 en 2 mede in. GroenLinks diende alle drie moties mede in. Motie 1 en 2 zijn unaniem aangenomen. Motie 3 is door de wethouder toegezegd.
ChristenUnie kreeg complimenten voor het harde werk en de duidelijke moties. Wij zijn blij met dit resultaat waarbij een plek is voor flexwoningen maar waar buurtbewoners en verschillende groepen woningzoekers niet worden uitgesloten van het proces.