Begrijpt u wat u leest?

dinsdag 01 december 2009

Bent u wel eens bij een conferentie geweest? Voor mijn werk mag ik zo af en toe naar conferenties. Dit keer mocht ik naar een conferentie over de WSW. (wet sociale werkvoorziening) Het is namelijk zo dat mensen die werken in een sociale werkvoorziening (bijvoorbeeld de soweco) nu inspraak hebben via een WSW adviesraad. Deze mensen waren ook uitgenodigd, en ik moet zeggen dat ik nog nooit zo’n leuke conferentie heb meegemaakt.

De sprekers merkten dat er veel mensen met een verstandelijke beperking in de zaal zaten, en pasten per direct hun presentaties aan. Ze maakten de presentaties korter en makkelijker.  

 Het is natuurlijk geweldig wanneer een spreker zich zo aanpast aan zijn publiek. Maar ik vraag me dan af… kan dat niet altijd? Voor iedereen alles in begrijpelijke taal? Zowel in de politiek, maar ook op andere vlakken. Zodat mensen begrijpen waar het over gaat? Want de politiek is nu vaak erg ingewikkeld. Moeilijke taal, moeilijke lange stukken die vaak erg moeilijk te lezen en te begrijpen zijn. Vertel gewoon in eenvoudige woorden waar iets over gaat, en doe dat niet met ‘een omhaal van woorden’ om het maar eens in bijbelse termen te zeggen. De politiek wil graag betrokken mensen… een goede stap zal denk ik zijn om alles begrijpelijk te maken. Dit is niet alleen handig voor mensen met een verstandelijke beperking, maar ik denk dat het handig is voor een heel groot deel van onze maatschappij. Heb interesse in de ander en leg het in zijn of haar taal uit. Doe niet zo moeilijk en zeg en schrijf iets in gewone begrijpelijke taal, alleen dan zullen mensen geïnteresseerd zijn in wat je zegt en schrijft.

« Terug

Reacties op 'Begrijpt u wat u leest?'

Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 13:21
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 13:22
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 13:23
Sahu, Ms. (Sneha) [976193]
Geplaatst op: 12-04-2016 13:23

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.