Gemeente Hellendoorn bestrijdt gladheid

donderdag 07 januari 2010

Het is echt winter. Op veel plaatsen is het glad. De gemeente bestrijdt die gladheid, inmiddels al drie weken lang, dag en nacht om de wegen toegankelijk te houden. Dit is een enorme opgave. Maar toch blijft er ook veel overlast voor de burger. 

foto

Strooiplan: doorgaande wegen hebben prioriteit
De gemeenteraad stelt het gladheidbestrijdingsplan vast. In juni 2009 heeft de raad unaniem besloten om één van de uitgangspunten te wijzigen en deze winter over te gaan op een ander systeem: het preventief strooien. Preventief strooien gebeurt met ‘nat’ zout (pekel). De strooiacties starten voordat de gladheid optreedt, vaak al in de nachtelijke uren. Men start dan met het hoofdwegennet. Die prioriteit heeft te maken met de hoeveelheid verkeer op die wegen en de snelheid waarmee op die wegen gereden wordt.
De routes zijn, op enkele aanpassingen na, niet wezenlijk veranderd ten opzichte van andere jaren. In de hoofdroute zijn de hoofdwegen aan de beurt, bijvoorbeeld de Grotestraat, Rijssensestraat, Reggeweg, Hellendoornseweg.
Naast deze hoofdroute is er nog een secundaire route, ontsluitingswegen, wegen in wijken waar scholen en bejaardencentra aan grenzen en de belangrijkste fietspaden en bruggen. Die wordt pas overdag gestrooid, als de hoofdroute schoon is. De routes lopen door alle bebouwde kernen en het buitengebied en hebben ongeveer een lengte van 300 km. Per fase is circa 3,5 uur nodig om de route eenmaal te strooien.
Tenslotte worden ook de overige wegen in de gemeente gestrooid. De derde fase gaat alleen in bij aanhoudende gladheid én indien de wegen uit de 1e en 2e fase sneeuw- en gladheidvrij zijn en blijven.

Aanhoudende sneeuwval: strooien beperkt zich tot doorgaande wegen
De aanhoudende sneeuwval zorgt ervoor dat de medewerkers continu bezig zijn om het hoofdwegennet schoon te houden. Het schoonhouden van de hoofdroute wordt momenteel nog bemoeilijkt door een paar zaken. Vanwege de forse hoeveelheid sneeuw is het nodig om sneeuwschuiven in te zetten. Maar, daarmee moeten alle wegen twee keer gereden worden. Dat kost meer tijd. Daar komt nog bij, dat wanneer de temperatuur onder de –7 graden Celsius komt, de werking van het zout fors afneemt en het strooien minder effect heeft.
Hierdoor is tot nu toe nauwelijks tijd geweest om te beginnen met de derde fase. Het vrijmaken van sneeuw in met name de 30-km wegen in de wijken is erg lastig. Sneeuwschuivers kunnen vaak slecht uit de voeten in deze straten, de sneeuw die aan de kant wordt geschoven veroorzaakt ook overlast en er is te weinig verkeer op deze wegen om het zout goed zijn werk te laten doen.

Zuinig met zout!
De gemeente is dinsdag 5 januari gestart met het strooien van de overige wegen. Echter in de loop van de dag is besloten te stoppen, omdat het signaal kwam dat er geen garantie is op de levering van zout binnen enkele dagen. Met andere woorden; zuinig zijn met zout, zodat ook de komende dagen het hoofdwegennet schoon gehouden kan worden. Wel worden in het centrum alle wegen schoongehouden en alle invalidenparkeerplaatsen gestrooid.

Help mee en maak uw voetpad of toegang tot winkel/ bedrijf sneeuwvrij
De voetpaden worden niet door de gemeente gestrooid. Tegenwoordig is, juridisch gezien, noch de burger of ondernemer, noch de gemeente verantwoordelijk voor het vegen van de stoepen. Daarom biedt de gemeente inwoners de mogelijkheid om bij de gemeentewerf (Kerkstraat, Nijverdal) een emmer zout te halen. Hiermee kan men de gladheid op de wegen en/of paden die niet gestrooid worden, zelf bestrijden. Het zout is af te halen op werkdagen tussen 08.30 uur en 16.00 uur. U meldt zich bij de beheerder. Graag zelf een emmer meenemen.

Meer informatie (o.a.strooiroute) is te vinden op deze website onder gladheidsbestrijding of bij het loket Wegen, groen en afval, 0548-630214.

« Terug

Reacties op 'Gemeente Hellendoorn bestrijdt gladheid'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.