Vrijwilligers nu nog uitgebreider verzekerd

vrijdag 08 januari 2010

De gemeente Hellendoorn kent al jaren een collectieve ongevallenverzekering. Vanaf 1 januari 2010 is deze verzekering nog uitgebreider dan voorheen.

foto

Alle vrijwilligers en clubs en verenigingen zijn automatisch verzekerd per 1 januari 2010. Men hoeft zich dus niet meer aan te melden of een registratie bij te houden.

Om aanspraak te maken op de verzekering moet de vrijwilliger wel kunnen aantonen dat de geleden schade is ontstaan tijdens het uitoefenen van vrijwilligerswerk. De gemeente toetst of aan deze voorwaarde is voldaan, voordat de schadeclaim naar de verzekeraar wordt doorgestuurd. De gemeente Hellendoorn heeft gekozen voor het meest uitgebreide pakket bij verzekeraar Centraal Beheer Achmea.

Wie zijn verzekerd?

Iedereen die in georganiseerd verband, onverplicht en onbetaald werk doet voor anderen en/of de samenleving, is via de polis van de gemeente verzekerd.

Alle vrijwilligers zijn dus verzekerd:

o         ongeacht leeftijd;

o         ook bij eenmalige activiteiten;

o         geen minimum aantal uren vereist;

o         ook bij kerkelijk werk en buurtactiviteiten.

Voor alle verzekeringen (behalve de Ongevallenverzekering) geldt dat ze alleen schade dekken die niet al gedekt wordt door een andere verzekering. De verzekering geldt alleen in Nederland;  incidentele vrijwilligersactiviteiten in het buitenland  zijn wel verzekerd (denk bijvoorbeeld aan het begeleiden van een jeugdkamp).

De enige groep vrijwilligers die géén aanspraak kan maken op deze verzekering, zijn vrijwillige brandweerlieden, vrijwillige politiemedewerkers, mantelzorgers en (maatschappelijke) stagiaires; zij worden volgens de wet niet beschouwd als vrijwilliger. De verzekering biedt mantelzorgers wel de verzekering ‘Ongevallen en persoonlijke eigendommen’.

 

Vrijwilligers uit een verzekerde gemeente zijn altijd verzekerd

Als inwoners van de gemeente Hellendoorn vrijwilligerswerk doen in een andere gemeente, die geen vrijwilligersverzekering kent, zijn ze verzekerd via de  polis van Hellendoorn. Heeft de gemeente of de vrijwilligersorganisatie wel een eigen vrijwilligersverzekering, dan is de vrijwilliger verzekerd via de ‘werkgemeente’ of de vrijwilligersorganisatie. Op deze manier valt een vrijwilliger nooit tussen wal en schip. Andersom geldt het ook: vrijwilligers uit een onverzekerde gemeente, die vrijwilligerswerk doen voor een organisatie in de gemeente Hellendoorn, zijn ook verzekerd.

 

Gemeentebestuur onderkent belang van vrijwilligerswerk

De gemeente Hellendoorn hecht bijzonder veel waarde aan vrijwilligerswerk. De verzekering voor vrijwilligers is daar een uiting van.  

Wethouder Johan Coes (Zorg, Welzijn en Sport): “Sociale samenhang houdt geen stand zonder de inzet van vrijwilligers. Daarom verdient vrijwilligerswerk de waardering en ondersteuning die de gemeente eraan geeft. De vrijwilligers zijn het ‘cement’ van de samenleving. Als gemeentebestuur onderkennen we dit.”

« Terug

Reacties op 'Vrijwilligers nu nog uitgebreider verzekerd'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.