Overgang naar nieuwe aanbieders voor hulp bij het huishouden is goed verlopen

vrijdag 29 januari 2010

Vanaf 1 januari 2010 bieden vier nieuwe Zorg in natura zorgaanbieders hulp bij het huishouden in de gemeente Hellendoorn. Daarnaast is er vanaf deze datum een nieuwe vorm van het persoonsgebonden budget, het PGB-alfa. De overgang naar de nieuwe zorgaanbieders en naar het nieuwe PGB-alfa is goed verlopen. De gemeente heeft vanaf eind oktober 2009 cliënten regelmatig op de hoogte gebracht van alle wijzigingen per januari 2010. De nieuwe zorgaanbieders hebben hun taak goed opgepakt en ook loopt de ondersteuning als onderdeel van het nieuwe PGB-alfa goed.

foto

PGB-alfa
In de maanden november en december hebben alle cliënten die hulp bij het huishouden ontvangen opnieuw moeten kiezen welke vorm van hulp zij wilden ontvangen per januari 2010. Cliënten konden kiezen uit zorg in natura, het persoonsgebonden budget (PGB-regulier) of het persoonsgebonden budget-alfa (PGB-alfa).
Bij Zorg in natura regelt de gemeente via één van de vier nieuwe zorgaanbieders de hulp bij het huishouden.
Bij PGB-regulier ontvangt de cliënt een geldbedrag van de gemeente, waarmee men hulp in kan kopen. De cliënt is dan werkgever van de hulp.
Bij PGB-alfa krijgt men ook een geldbedrag van de gemeente om zelf hulp in te kopen, maar hoeft de cliënt niet alles zelf te regelen. Deze vorm van PGB kent namelijk een toeslag waarmee men ondersteuning bij de werkgeverstaken in kan kopen (bemiddeling en service).
Er zijn vrij veel cliënten geweest die voor deze laatste vorm, PGB-alfa, hebben gekozen. Er heeft met name een verschuiving plaatsgevonden van Zorg in natura naar PGB-alfa. Vanaf 1 januari mag een zorgaanbieder namelijk alleen medewerkers inzetten voor hulp bij het huishouden die in loondienst zijn. Kiezen voor een alfahulp kan dus niet meer bij een keuze voor hulp in natura. In 2009 kozen van de ruim twaalfhonderd cliënten 1081 voor zorg in natura, nu zijn er dat nog maar 562. Bijna 500 cliënten hebben voor PGB-alfa gekozen. Daarvan hebben ruim 400 cliënten voor ondersteuning gekozen door Schoonhuis (ZorgAccent & TNWT).

Zorg in natura
Tzorg, TSN, Bureau SPV en Solace European Care Hotel zijn de vier nieuwe zorg in natura aanbieders. De meeste cliënten hebben gekozen voor Tzorg en TSN. Met name Tzorg had in de eerste weken van januari het lastig om alle zorg op tijd te regelen. Op dit moment blijkt uit de contacten tussen cliënten en gemeente dat de hulp bij het huishouden goed verloopt.

Gemeente zet in op goede overgang
De gemeente Hellendoorn heeft vanaf najaar 2009 regelmatig cliënten en andere betrokkenen geïnformeerd over de wijzigingen die per januari plaatsvonden. Deze wijzigingen brachten voor veel cliënten veranderingen met zich mee. Voor hen vervelend, zeker als cliënten tevreden waren met de bestaande situatie. De gemeente heeft op diverse manieren, met o.a. nieuwsbrieven, persoonlijke brieven, inloopmiddagen in de directe omgeving en telefonische beschikbaarheid, getracht de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen, en met succes.

« Terug

Reacties op 'Overgang naar nieuwe aanbieders voor hulp bij het huishouden is goed verlopen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.