Schade jaarwisseling 2009-2010 ligt lager dan jaar eerder

vrijdag 29 januari 2010

De kosten van vernielingen tijdens de afgelopen jaarwisseling bedragen in de gemeente Hellendoorn € 23.800,- . Het gemeentebestuur betreurt de schade. Het blijft jammer dat straatmeubilair, zoals speeltoestellen, verkeersborden en afvalcontainers, wordt beschadigd en dat er bij scholen vernielingen plaatsvinden.

In vergelijking met een jaar eerder ligt de schade aanzienlijk lager. Tijdens de jaarwisseling 2008-2009 bedroeg de schade € 79.984,-. Veel schade was er toen bij basisschool De Schaapskooi en veel straatkolken waren beschadigd.

foto

Heeft u tips over daders? Meld het!
Van alle vernielingen en schade is aangifte gedaan. De politie onderzoekt de vernielingen. Indien er verdachten zijn en de schade is op deze verdachten terug te leiden, zal dit in het strafrechtelijk traject worden ingebracht. Tips van inwoners zijn welkom. U kunt daarvoor contact opnemen met de politie, tel 0900-8844. Of maak gebruik van ‘Meld misdaad anoniem’, tel. 0800-7000.

Vernielingen in speeltuinen
De meeste kosten zijn veroorzaakt door vernielingen in speeltuinen van kunststof speeltoestellen en bankjes (€ 15.000,- ), vervangingskosten van vernielde straatnaamborden en verkeersborden (€ 2.730,-) en door vernielingen bij basisscholen De Blenke, De Bongerd, Pr. Ireneschool en Pr. Margrietschool (totaal € 4000,-). Ook bij de JOP Kruidenwijk zijn vernielingen aangericht. Nog onderzocht wordt of de jongeren zelf de herstelkosten van de JOP (€ 1.500,- ) moeten betalen.
Kosten van inzet brandweer, beveiliging en subsidie van het nieuwjaarsfeest zijn niet meegeteld.

Samenwerking politie, brandweer en gemeente
In de gemeente Hellendoorn is vooraf aan de jaarwisseling samengewerkt tussen  politie, brandweer en gemeente om vernielingen waar mogelijk te beperken. De samenwerking heeft tot positieve resultaten geleid gezien de kosten van de vernielingen. Samen zijn er vooraf maatregelen bedacht en uitgevoerd.
Zo zijn er voor de jaarwisseling nulmetingen verricht bij speelvoorzieningen en woningen in eigendom van de gemeente. Na de jaarwisseling is een volgende controle gehouden, zodat duidelijk is welke schade tijdens de jaarwisseling is aangebracht. Ook is vooraf eventuele schade aan woningen hersteld, om te voorkomen dat dit uit zou kunnen lokken tot vernielingen.
Een andere maatregel die is genomen, is het plaatsen van kleppen op afvalbakken om de bakken tegen vuurwerk te beschermen.
Er is een subsidie verstrekt voor het jaarlijkse nieuwjaarsfeest. Door het feest “hangt” er minder jeugd op straat, wat minder schade tot gevolg heeft.

« Terug

Reacties op 'Schade jaarwisseling 2009-2010 ligt lager dan jaar eerder'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.