Provincie Overijssel en gemeente Hellendoorn ondertekenen akkoord over prestatieafspraken wonen

vrijdag 29 januari 2010

Provincie Overijssel en gemeente Hellendoorn hebben een akkoord afgesloten over prestatieafspraken wonen voor de periode 2010-2015.

Het akkoord legt op diverse onderdelen vast wat voor prestaties de provincie en gemeente willen leveren in de periode tot 2015 op het gebied van onder meer duurzaamheid en woonkwaliteit, woonservicegebieden, ruimtelijke kwaliteit en woningbouw. Vandaag, donderdagochtend 28 januari, hebben wethouder Johan Hegeman en gedeputeerde Gert Ranter het akkoord ondertekend.

foto

Gemeente Hellendoorn mag 190 woningen meer bouwen
De provincie Overijssel had in eerste instantie berekend, op basis van Primos cijfers, dat er in de gemeente Hellendoorn in de periode 2010-2015 215 woningen mogen worden gebouwd. De gemeente heeft op basis van een eigen onderzoek naar woningbehoefte aangetoond dat de behoefte aan woningen groter is. Na veel overleg tussen provincie en gemeente is er in het akkoord opgenomen dat er in de gemeente Hellendoorn 405 woningen mogen worden gebouwd. De gemeente en provincie hebben aanvullend afgesproken om in 2012 te evalueren. Mocht de behoefte toch groter zijn dan waar de provincie nu op rekent, dan wordt het aantal te bouwen woningen bijgesteld.

Collectief Particulier Opdrachtgeverschap
De provincie Overijssel stimuleert het Collectief Particulier Opdrachtgeverschap (CPO). Inwoners die in CPO willen bouwen, kunnen een stimuleringssubsidie van de provincie krijgen ter ondersteuning van de kosten voor inhuur van advies. In de gemeente Hellendoorn zijn er mogelijkheden voor bouwen in CPO in Daarle-West en in de Kruidenwijk-Zuid. In deze laatste wijk gaat het om negen bouwkavels, specifiek bedoeld voor koopstarters op de woningmarkt. Bouwen in CPO is voor koopstarters een manier om gemakkelijker en effectiever een betaalbare woning te bouwen. De kopers treden gezamenlijk op als opdrachtgever voor de te bouwen woningen. De woningen worden in groepsverband en voor eigen gebruik gebouwd. Dat betekent niet dat de woningen identiek zijn. Ze kunnen van elkaar verschillen, voor zover passend binnen alle voorwaarden en eisen.

Duurzaamheid woonkwaliteit
De provincie Overijssel heeft een budget van € 500.000 beschikbaar gesteld waarmee de gemeente Hellendoorn de energieprestatie van woningen met gemiddeld 2% wil verbeteren in de periode tot medio 2015. De gemeente voegt daar minimaal €167.000 aan toe. De gemeente heft een energiepremieregeling voor bestaande particuliere woningen opgesteld die op dinsdag 2 februari ter besluitvorming op de raadsagenda staat.

Woonservicegebieden
De provincie Overijssel kent een subsidie toe om de uitvoering van  woonservicegebieden te realiseren. De provincie reserveert hiervoor € 515.000.  De gemeente streeft ernaar om voor 2015 ervoor te zorgen dat 50% van de huishoudens in een woonservicegebied woont. De bewoners van een woonservicegebied kunnen langer zelfstandig wonen dan in een doorsnee wijk of dorp. De situatie is er optimaal voor wonen mét zorg en welzijn. Mensen met behoefte aan zorg, begeleiding of toezicht wonen kleinschalig binnen het gebied. Het accent ligt op levensloopbestendig wonen.

Binnenstedelijke vernieuwing: PC Stamstraat
De gemeente legt in het akkoord met de provincie vast er naar te streven om nieuwbouwprogramma’s te realiseren op locaties binnen de contouren van bebouwd gebied. Kruidenwijk-Zuid is daar een voorbeeld van.
Ook het terrein van de PC Stamstraat valt onder binnenstedelijke vernieuwing. In de eerste helft van 2010 gaan provincie en gemeente gezamenlijk onderzoeken in hoeverre ruimtelijke verbeteringen mogelijk zijn bij de verandering van het bedrijfsterrein aan de PC Stamstraat in een woongebied. Daarbij speelt mee op welke wijze recht kan worden gedaan aan de aanwezige cultuurhistorische waarden, de wateropgave en de landschappelijke inpassing met groen binnen de verstedelijkingsopgave die er ligt.

« Terug

Reacties op 'Provincie Overijssel en gemeente Hellendoorn ondertekenen akkoord over prestatieafspraken wonen'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.