Dagopvang ouderen blijft beschikbaar voor huidige cliënten

woensdag 13 januari 2010

De ouderen die door de wijzigingen in de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) geen nieuwe indicatie hebben gekregen voor dagopvang, kunnen er dit jaar toch nog gebruik van maken. Nadat onder andere de ChristenUnie vaak op dit probleem had gewezen, is er nu gelukkig weer uitzicht voor veel ouderen!

De ouderen die door de wijzigingen in de AWBZ (Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten) geen nieuwe indicatie hebben gekregen voor dagopvang, kunnen er dit jaar toch nog gebruik van maken. Nadat onder andere de ChristenUnie vaak op dit probleem had gewezen, is er nu gelukkig weer uitzicht voor veel ouderen!

Zorgaanbieder ZorgAccent & Thuiszorg Noord West Twente en de gemeente Hellendoorn hebben besloten hiervoor een voorziening te treffen. 

foto

ZorgAccent &Thuiszorg Noord West Twente neemt zelf een deel van de kosten op zich. De gemeente draagt € 14.000,-- bij. Daarnaast wordt er aan deelnemers een eigen bijdrage van € 10,- per dag gevraagd. Het gaat om ongeveer 20 personen. Andere zorgaanbieders kunnen ook van deze mogelijkheid gebruik maken.

Het tijdelijk vangnet voor de dagopvang ouderen, op dezelfde locaties en inclusief vervoer, zal tot 31-12-2010 van kracht zijn.  Daarmee lopen we vast vooruit op de Socioruimte Plus, die naar verwachting 2010/2011 haar deuren zal openen. De Socioruimte Plus is voor ouderen die geen AWBZ-indicatie meer krijgen en voor wie de dagbesteding inde algemene socioruimtes in de wijken en dorpen niet toereikend is.

Over de precieze invulling en voorwaarden voor deze voorziening wordt overleg gevoerd met bovengenoemde zorgaanbieder en stichting De Welle.

Extra aandacht voor Daarlerveen
Door de herindicaties dreigt de groep ouderen in de dagopvang in Daarlerveen zo klein te worden, dat die financieel in de problemen dreigt te komen. De gemeente hecht grote waarde aan een hoog voorzieningniveau in alle kernen. Daarom is de gemeente in overleg met  ZorgAccent & Thuiszorg Noord West Twente over maatregelen om de dagopvang in Daarlerveen open te houden.

Achtergrond
In het jaar 2008 is door de Rijksoverheid een aantal maatregelen genomen die gevolgen (kunnen) hebben voor de ondersteunende begeleiding van cliënten met zorg vanuit de AWBZ. Een daarvan is dat de criteria voor indicatie voor dagopvang voor ouderen zijn aangescherpt. Ouderen komen nu alleen nog in aanmerking als ze matige of ernstige beperkingen hebben. De maatregelen zijn genomen om te zorgen dat AWBZ-begeleiding beschikbaar kan blijven voor mensen met een zware hulpvraag. Daarmee is een eerste stap gezet naar het terugbrengen van de AWBZ tot een stelsel van langdurige zorg voor mensen met ernstige beperkingen. Gemeenten krijgen een bedrag om de gevolgen hiervan deels op te vangen. Voor de gemeente Hellendoorn is dit € 51.031,- per jaar.

Gedupeerden in beeld brengen
Ouderen die als gevolg van de wijziging geen indicatie meer kregen, konden bezwaar maken. Zolang deze procedures liepen, mochten ze gebruik blijven maken van de voorzieningen. Om deze reden is pas zeer recent duidelijk geworden om hoeveel en welke personen in onze gemeente het gaat. Toen dat in beeld was, kon de gemeente met de zorgaanbieders  overleggen over te nemen maatregelen.

In de loop van 2010 zal het concept van Socioruimte Plus, samen met Zorgaccent& Thuiszorg Noord West Twente en De Welle worden uitgewerkt. Waar noodzakelijk zullen aanvullende maatregelen genomen worden om de effecten op te vangen van herindicatie van andere groepen dan de ouderen

« Terug

Reacties op 'Dagopvang ouderen blijft beschikbaar voor huidige cliënten'

Geen berichten gevonden

Log in om te kunnen reageren op nieuwsberichten.